Dit is waar het écht over gaat: 58 culinaire meesterwerken, van de primitieve puurheid van tarbot, langzaam op jute gerookt bij Willem Hiele tot de rijke, zeg maar koninklijke ‘lièvre à la royale’ van Karen Torosyan. Dit zijn geen bordvullers, maar gerechten die geschiedenis schrijven.
In Sabato's 'The 100 Food' presenteren we honderd restaurants en evenveel gerechten die nog lang nadat ze zijn geproefd, nazinderen. Het zijn signatuurgerechten waarin chefs hun universum, jeugdherinneringen en soms zelfs hun maatschappijkritiek vertalen. Het zijn de specialiteiten die kenners unaniem en telkens weer aanwijzen op de kaart zodra ze aan tafel gaan. En als u dit met een korreltje zout neemt, zie het dan vooral als een heerlijke gids die komaf maakt met keuzestress.
Op de pizzaschool van de Associazione Verace Pizza Napoletana (AVPN) in Napels strijken geregeld leergierige Japanners neer. Ze streven perfectie na als ze hoogwaardige klassieke pizza’s willen bereiden. Dat wil zeggen: gebakken in een traditionele houtgestookte oven, met een licht verbrande, mooi krokante en luchtige korst en een dunne, zachte bodem.
Daarop komen alleen de beste ingrediënten, zoals verse san marzano-tomaten en romige mozzarella van topkwaliteit. Met het oog op die perfectie staat het menu bij Savoy Pizza in Tokio in het teken van doorgedreven eenvoud. De focus ligt bijna helemaal op de margherita (met tomaat, mozzarella en basilicum) en marinara (met tomaat, oregano en knoflook). Slechts af en toe biedt het restaurant ook seizoensgebonden varianten en wisselende toppings aan.
Te hoge verwachtingen zijn nooit goed, maar de kans is reëel dat je hier de beste pizza van je leven eet.
Savoy Pizza
3-10-1 Moto Azabu, Minato City, Tokio, Japan
savoy.vc
+81 3-5770-7899
Open ma-zo