Dit is waar het écht over gaat: 58 culinaire meesterwerken, van de primitieve puurheid van tarbot, langzaam op jute gerookt bij Willem Hiele tot de rijke, zeg maar koninklijke ‘lièvre à la royale’ van Karen Torosyan. Dit zijn geen bordvullers, maar gerechten die geschiedenis schrijven.
In Sabato's 'The 100 Food' presenteren we honderd restaurants en evenveel gerechten die nog lang nadat ze zijn geproefd, nazinderen. Het zijn signatuurgerechten waarin chefs hun universum, jeugdherinneringen en soms zelfs hun maatschappijkritiek vertalen. Het zijn de specialiteiten die kenners unaniem en telkens weer aanwijzen op de kaart zodra ze aan tafel gaan. En als u dit met een korreltje zout neemt, zie het dan vooral als een heerlijke gids die komaf maakt met keuzestress.
Het ziet er een klein, vuil kot uit langs de kant van de weg en binnen kan het er al eens chaotisch aan toegaan, maar mee door de kachel, de toog met hoge krukken en de open keuken word je er steevast ondergedompeld in een unieke sfeer.
Uitbater Stefanie Van de Velde is beeldend kunstenaar met onconventionele trekjes die doorsijpelen in haar zuurdesempizza’s. Ze zijn origineel, maar wel gemaakt zoals het in de Napolitaanse stijl hoort: ze komen met een ruime korst uit de houtoven, zacht vanbinnen en knapperig aan de buitenkant, en de bodem is nog wat nat.
Een pizza met oesters kan op het eerste gezicht vreemd lijken, maar geloof ons: hij is bijzonder lekker. Net als de pizza pastrami met cheddar, rode ui, parmezaan en rucola overigens. Er staan ook varianten met steak tartaar en maatjes op de kaart. Te gek om los te lopen? De klassieke margherita biedt zekerheid.
Eat This
Dok-Noord 5L, Gent
eat-this.be
Prov. Oost-Vlaanderen
0471 63 10 49
Open do-za