Acht verrassende amuses die méér zijn dan een voorspel. Van de driedubbele ei-sushi bij Hiro in Antwerpen – kwartel, zalm én steur – tot de ‘amusante’ kippenlever bij Nonam in Gent. Voor deze chefs draait het niet om voorzichtig opbouwen, maar om meteen scoren.
De Spaanse chefs Eduard Xatruch, Oriol Castro en Mateu Casañas ontmoetten elkaar in de keuken van El Bulli, het iconische restaurant van Ferran Adrià dat zijn deuren sloot in 2011. Na ruim 15 jaar experimenteren met avant-gardekooktechnieken openden ze in 2014 Disfrutar in Barcelona. Dit restaurant, inmiddels bekroond met drie Michelinsterren, prijkt dit jaar helemaal bovenaan de prestigieuze ‘50 Best’-lijst.
Hun signature dish, de panchino – een luchtig broodje – gevuld met kaviaar en zure room, weerspiegelt hun drang naar vernieuwing, een erfenis van hun legendarische mentor. ‘Dit gerecht is typerend voor Disfrutar’, zeggen de chefs, ‘zowel door het genot dat het biedt als door de verfijnde technieken.’ Het deeg wordt gevuld met een mix van verse, bevroren, zoete en zoute ingrediënten, waarna het wordt gefrituurd.
De panchino met kaviaar en zure room wordt begeleid door wodka, geïnfuseerd met truffel, wat mooi contrasteert met de rijke, ronde smaken van de kaviaar. ‘Het mooiste aan dit gerecht is dat het de grenzen van de traditionele gastronomie verlegt.’ (AV)
Disfrutar***
Carrer de Villarroel 163, L’Eixample, Barcelona
disfrutarbarcelona.com
Spanje
+34 933 486 896
Open di-vr