Dit is waar het écht over gaat: 58 culinaire meesterwerken, van de primitieve puurheid van tarbot, langzaam op jute gerookt bij Willem Hiele tot de rijke, zeg maar koninklijke ‘lièvre à la royale’ van Karen Torosyan. Dit zijn geen bordvullers, maar gerechten die geschiedenis schrijven.
In Sabato's 'The 100 Food' presenteren we honderd restaurants en evenveel gerechten die nog lang nadat ze zijn geproefd, nazinderen. Het zijn signatuurgerechten waarin chefs hun universum, jeugdherinneringen en soms zelfs hun maatschappijkritiek vertalen. Het zijn de specialiteiten die kenners unaniem en telkens weer aanwijzen op de kaart zodra ze aan tafel gaan. En als u dit met een korreltje zout neemt, zie het dan vooral als een heerlijke gids die komaf maakt met keuzestress.
In De Kuiper word je al blij van de tafellakens, maar natuurlijk is dit pretentieloze eethuis in de meest diverse kringen bekend voor het paardenvlees. Het vlees komt voornamelijk uit Zuid-Amerika en in mindere mate Noord-Amerika en Australië.
Steaks worden op 200, 300 of 400 gram gesneden – de vorm bepaalt de cuisson – en exact dertig seconden op 180 °C gebakken in gesmolten paardenvet, ook van de manen en de nieren van het dier. Wie hem liever gegrild heeft: ook dat is een optie. Stoofvlees en steak tartaar van paard staan net zo goed op de kaart.
De sla wordt steeds aan tafel gemengd met mayonaise. Een oude geuze maakt het compleet.
De Kuiper bestaat sinds 1859. In 1962 namen de ouders van Alfons Gulickx de zaak over. Hijzelf volgde in 1992. Vorig jaar nam Jules Gulickx, die al meewerkte toen hij tien was, het restaurant op zijn beurt over, samen met zijn vriendin Marlies De Clercq.
De Kuiper
Vissersstraat 51, Vilvoorde
restodekuiper.com
Prov. Vlaams-Brabant
02 251 13 87
Open wo-zo