Ona Rombaut van de Gentse wijnbar Ona is de nieuwe ‘Wine Lady of the Year’. Op zaterdagochtend doet ze aan yoga.
Ona Rombaut van de Gentse wijnbar Ona is de nieuwe ‘Wine Lady of the Year’. Op zaterdagochtend doet ze aan yoga.
© Eva Beeusaert

Ona Rombaut van de Gentse wijnbar Ona is ‘Wine Lady of the Year’

De zaterdag van ‘Wine Lady of the Year’ Ona Rombaut: poetsen met volle bak hiphop op de achtergrond, (een beetje) problematisch snoepen, en decadente combinaties op het bord.

Ona Rombaut (34)

  • ‘Wine Lady of the Year’.
  • Baat Gentse wijnbar Ona uit.
  • Opent tweede zaak.
  • Studeerde communicatie.

‘Zaterdag is een hybride dag: een mix tussen werk en ontspanning.’ Vorige maand werd Ona Rombaut (34) verkozen tot ‘Wine Lady of the Year’. ‘Mijn vader had al een wijnclubje en als spel deden we thuis aan blindproeven.’

Advertentie
Advertentie

Tijdens haar studies communicatiewetenschappen aan de UGent werkte ze in de horeca. ‘Na afloop solliciteerde ik impulsief als gerant bij de jongens van Wasbar, die het tv-programma ‘Topstarter’ hadden gewonnen. Met succes. Ik volgde wijncursussen, onder meer die van ‘Conseil-Sommelier’ aan de Université du Vin in de Rhône en de prestigieuze WSET (Wine and Spirit Education Trust), waarvan ik binnenkort ‘Level 4’ in wijnen volg. In 2015 begon ik mijn eigen bar. Ik wil mensen wijnen en gerechten voorschotelen waar ik honderd procent achter sta.’

Half april opent er een tweede zaak in de Belfortstraat in Gent. ‘In de Nederkouter zitten we aan ons plafond. We zullen behalve proeverijen voortaan ook wijnlessen organiseren. De hapjeskaart tillen we een niveau hoger, zodat je niet moet weggaan om te eten.’

‘Mijn favoriete patissier is Joost Arijs in Gent. Bij hem koop ik vaak een ‘piëmont’, een gebakje met karamel, melkchocolade en hazelnoot.’
‘Mijn favoriete patissier is Joost Arijs in Gent. Bij hem koop ik vaak een ‘piëmont’, een gebakje met karamel, melkchocolade en hazelnoot.’
© Eva Beeusaert

8.00 uur | ‘Raoul beslist om op te staan. Onze zoon van anderhalf jaar slaapt in de kamer naast de onze en babbelt of zingt ons wakker. De regel is wel dat ik twintig minuten langer mag blijven liggen dan Arne.’

9.00 uur | ‘Het ontbijtmoment is super­belangrijk. Elke dag, maar op zaterdag nog wat meer. Soms kan ik Arne overhalen om naar Appel te gaan, een kruidenierszaak in Melle. Hij brengt dan vers zuurdesembrood en mastellen mee – ook Raoul eet ze al.’

Advertentie
Advertentie

9.30 uur | ‘Arne maakt een wandeling met Vino, onze hond. Nu ik zwanger ben, doe ik in plaats daarvan wat yoga.’

10.00 uur | ‘Vanuit ons huis in Heusden gaan we naar mijn ouders of die van Arne, waar Raoul uitstekend wordt opgevangen.’

‘Mijn guilty pleasure? Decadente smaakcombinaties: wagyurund én kaviaar. Ach, het leven is kort.’
Ona Rombaut

10.30 uur | ‘We beginnen te werken in de bar. Ik poets, met volle bak hiphop op de achtergrond. Intussen geeft Arne wijnles.’

12.30 uur | ‘Ik organiseer een privétasting. Als er twintig mensen of meer zijn, doen Arne en ik dat samen.’

14.00 uur | ‘De bar gaat open. Mijn tasting loopt vaak uit, maar we hebben een team van vijftien lieve studenten en flexi-jobbers die in een wijntraject van WSET zitten. Qua aanbod hebben we een eigen smaak ontwikkeld. We bieden geen industriële wijn aan. We zoeken kleine wijnhuizen waar het ambacht centraal staat.’

15.30 uur | ‘Nu ik zwanger ben, stop ik vroeger. Arne blijft tot rond 19 uur. Ik ga naar Take Five, mijn vaste koffiebar. Daar neem ik een stuk wortelcake. Ik snoep graag. Een beetje problematisch. Ik heb altijd veel gesport, anders zou ik ronduit dik zijn.’

‘Mijn favoriete muziekstijl is hiphop. Zelfs als ik poets, klinkt er volle bak hiphop op de achtergrond, bijvoorbeeld van J. Cole.’
‘Mijn favoriete muziekstijl is hiphop. Zelfs als ik poets, klinkt er volle bak hiphop op de achtergrond, bijvoorbeeld van J. Cole.’
© Eva Beeusaert

16.00 uur | ‘Ik loop langs Joost Arijs. In de patisserie koop ik vaak een ‘piëmont’. In zijn bakkerij is de brioche met citroen onweerstaanbaar.’

16.30 uur | ‘Laatste stop: de multimerkenwinkels Ida Store of Billie Rose. Ik hou van mooie kleren. Bij Billie Rose kun je gewoon op je laptop werken, tussen de hemelse geurkaarsen. Daarna haal ik Raoul op.’

19.30 uur | ‘Arne en ik eten graag. Op zaterdag is dat meestal bij vrienden zoals Tim Nowé van SIR Catering. Wij brengen wijn mee, hij kookt er uitstekend bij. Een onvergetelijke combinatie was de donkerrode champagne Leclerc Briant 2006 met een duifje. Soms wordt het decadent, zoals wagyurund én kaviaar. Als guilty pleasure is dat oké: het leven is kort. Nu ik zwanger ben, drink ik heel af en toe twee slokjes. Gelukkig is dat tijdelijk.’

00.15 uur | ‘Het kan laat worden, maar nu even niet. Met de nieuwe zaak én ons dochtertje in het verschiet ben ik doodop. Voorzichtig nemen we Raoul uit zijn bedje. Onderweg naar huis luisteren we naar een hiphopalbum van J. Cole. We hoeven niet veel meer te zeggen, behalve dat we elkaar graag zien.’

00.45 uur | ‘Nog een laatste kus. Arne valt meteen in slaap, ikzelf lees nog even in Noble Rot, mijn favoriete wijnmagazine.’

Advertentie