© Unsplash / Alison Marras

Noedelsoep | Bai Wei, Antwerpen-Stad

Dit is waar het écht over gaat: 58 culinaire meesterwerken, van de primitieve puurheid van tarbot, langzaam op jute gerookt bij Willem Hiele tot de rijke, zeg maar koninklijke ‘lièvre à la royale’ van Karen Torosyan. Dit zijn geen bordvullers, maar gerechten die geschiedenis schrijven.

In Sabato's 'The 100 Food' presenteren we honderd restaurants en evenveel gerechten die nog lang nadat ze zijn geproefd, nazinderen. Het zijn signatuurgerechten waarin chefs hun universum, jeugdherinneringen en soms zelfs hun maatschappijkritiek vertalen. Het zijn de specialiteiten die kenners unaniem en telkens weer aanwijzen op de kaart zodra ze aan tafel gaan. En als u dit met een korreltje zout neemt, zie het dan vooral als een heerlijke gids die komaf maakt met keuzestress.

Minutenlang kun je naar de pijlsnelle en gecontroleerde bewegingen staren van de noedelmeester. Hij trekt en vouwt, alsof hij een ballet opvoert met zijn deegwaar. Dat doet hij echter niet voor de esthetiek, wel opdat het deeg niet zou beginnen te kleven.

Advertentie
Advertentie

Van een klein bolletje deeg trekt hij meterslange draden, waarvan je niet begrijpt dat ze niet hopeloos in elkaar klitten. De uitdaging bestaat erin dat het deeg net voldoende elasticiteit bevat om eindeloos te kunnen blijven uitrekken.

Nadien garen de noedels in een hartige bouillon die je heet – en dus slurpend – oppeuzelt. En het beste van al? Voor deze noedelsoep met special effects hoef je helemaal niet naar China.

Bai Wei
Van Wesenbekestraat 21, Antwerpen
baiweichineserestaurant.be
Prov. Antwerpen
03 256 63 93
Open ma-za

Advertentie
Gesponsorde service

Lees Meer