Dit is waar het écht over gaat: 58 culinaire meesterwerken, van de primitieve puurheid van tarbot, langzaam op jute gerookt bij Willem Hiele tot de rijke, zeg maar koninklijke ‘lièvre à la royale’ van Karen Torosyan. Dit zijn geen bordvullers, maar gerechten die geschiedenis schrijven.
In Sabato's 'The 100 Food' presenteren we honderd restaurants en evenveel gerechten die nog lang nadat ze zijn geproefd, nazinderen. Het zijn signatuurgerechten waarin chefs hun universum, jeugdherinneringen en soms zelfs hun maatschappijkritiek vertalen. Het zijn de specialiteiten die kenners unaniem en telkens weer aanwijzen op de kaart zodra ze aan tafel gaan. En als u dit met een korreltje zout neemt, zie het dan vooral als een heerlijke gids die komaf maakt met keuzestress.
Chez Paul vertelt het verhaal van een authentieke culinaire ervaring waar uitzicht, gastvrijheid en een kwaliteitskeuken samenkomen. Dit familiaal adresje, opgericht in 1948 door de legendarische Monsieur Paul, bevindt zich in het pittoreske dorp Les Goudes, op een halfuur van Marseille. Iedere ochtend gaat de chef naar de haven om daar de verse vis in te kopen, die hij vervolgens aanbiedt aan zijn gasten, zowel tijdens de lunch als het diner, perfect gegrild of in de pan bereid.
De prijs van de vis is gebaseerd op het gewicht en de marktomstandigheden van de dag, wat bijdraagt aan de authenticiteit van de ervaring. De gerechten zijn eenvoudig, maar smaakvol, met aardappelen en de groenten van de dag als bijgerechten.
Een van de klassiekers is ‘le poêlon du pêcheur’, een heerlijke huisgemaakte variant van bouillabaisse. Dit gerecht is een verleidelijke combinatie van rotsvissen, gamba’s, mosselen en aardappelen, allemaal geserveerd in een rijke bouillon. Om nog te zwijgen van de knapperige croutons, perfect ingewreven met knoflook en geserveerd met huisgemaakte rouille.
Chez Paul
35 Rue Désiré Pelaprat, Marseille, Frankrijk
facebook.com/chezpaul.lesgoudes
+33 4 91 73 19 26
Open ma-zo