Dit is waar het écht over gaat: 58 culinaire meesterwerken, van de primitieve puurheid van tarbot, langzaam op jute gerookt bij Willem Hiele tot de rijke, zeg maar koninklijke ‘lièvre à la royale’ van Karen Torosyan. Dit zijn geen bordvullers, maar gerechten die geschiedenis schrijven.
In Sabato's 'The 100 Food' presenteren we honderd restaurants en evenveel gerechten die nog lang nadat ze zijn geproefd, nazinderen. Het zijn signatuurgerechten waarin chefs hun universum, jeugdherinneringen en soms zelfs hun maatschappijkritiek vertalen. Het zijn de specialiteiten die kenners unaniem en telkens weer aanwijzen op de kaart zodra ze aan tafel gaan. En als u dit met een korreltje zout neemt, zie het dan vooral als een heerlijke gids die komaf maakt met keuzestress.
In dit kleine restaurant in de Chinese wijk in Antwerpen zijn doordacht design en gezelligheid begrippen uit een ander universum. Het is er rommelig. De kans is ook groot dat de televisie aan staat. Sommige tafels heeft gastvrouw Yee Chiu bovendien ingepalmd als inpakplek voor afhaalmaaltijden. Maar je hebt wel een goed uitzicht op chef Chan Chi Lap en zijn wok op het gasvuur.
Hij brengt hier de Kantonese keuken op zijn best, van kip met soja tot de gelakte eenden die aan het raam bungelen. Te oordelen aan de trofee naast de televisie is de chef een verdienstelijk golfspeler, maar ook voor zijn speenvarken zou hij een prijs verdienen. Het vlees is zacht binnenin en heeft toch een supercrunchy buitenkant. Dat is blijkbaar te danken aan een behandeling waar naalden en zout aan te pas komen.
Aan echt uitgewerkte gerechten doet Lung Wah – de naam verwijst naar Chinese draken – ook niet. Nog graag wat groenten? Die bestel je maar beter apart. Gelukkig zijn de prijzen zacht.
Lung Wah
Van Wesenbekestraat 38, Antwerpen
03 297 82 58
Prov. Antwerpen
Open za-wo