Kewpie: de mayonaise "made in Japan"

Japanse mayonaise, met een blote baby op de verpakking.

Er zijn veel culinaire trends die we uit Japan kunnen verwachten. Sake met een extra smaakje bijvoorbeeld, een nieuwe vorm van sushi of een bijzondere citrusvrucht à la yuzu. Maar mayonaise? Dat is zo ongeveer het laatste product dat we met de verfijnde Japanse smaak associëren. Toch is kewpie (spreek uit: kjoe-pie) een van de grootste hypes van het moment. Een die we te danken hebben aan Toichiro Nakashima.

Hij reisde als oprichter van voedingsproducent Nakajima Enterprises (vandaag Q.P. Corporation) begin 20ste eeuw naar Amerika en kwam terug met een potje mayonaise. Hoe zou hij dat vertalen naar de Japanse cultuur? Nakashima verving het ei in het recept door twee eidooiers en gebruikte ook geen gewone azijn, maar rijstazijn of appelazijn. Daardoor is kewpie een pak romiger en zoeter dan de mayonaise die wij gewend zijn. Later zijn ook andere fabrikanten op de kewpie-kar gesprongen, wat geleid heeft tot geëxperimenteer met de ingrediëntenlijst. 

Advertentie
Advertentie
Kewpie is een pak romiger en zoeter dan de mayonaise die wij hier gewend zijn.

Waarom Nakashima koos voor een afbeelding van een blote baby op de verpakking blijft een mysterie. De meest plausibele verklaring: hij was ervan overtuigd dat hij een zeer gezonde en voedzame mayonaise op de markt had gebracht. Dus koos hij als mascotte  voor de kewpiepop, een cartoon uit 1909 van de Amerikaanse illustratrice Rose O’Neill. Het naakte, niet zo magere popje was in die tijden razend populair in Japan en – zo meende Nakashima – een toonbeeld van gezondheid.

Intussen weten we dat mayonaise niet meteen de gezondste keuze is als saus, maar het is wel de meest gehypete op TikTok. De Amerikaanse influencer Emily Mariko postte enkele maanden geleden op dat medium het recept voor haar favoriete lunch: een sushibowl met kewpiemayonaise. Na meer dan 6,2 miljoen likes was kewpie plots overal.

In de Belgische supermarkten staat kewpie voorlopig nog niet in de rekken, maar je vindt de Japanse mayonaise wél in Aziatische foodshops. Online circuleert ook al menig recept om het goedje thuis zelf te bereiden. Wie bedreven is in het maken van ‘normale’ mayonaise mag daar geen problemen bij ondervinden.

Advertentie
Advertentie

En zodra je die kewpiemayonaise in handen hebt, wat doe je er dan mee? De bedoeling is dat je er heen en weer mee beweegt en zo een ‘drizzle’ creëert. Op een slaatje bijvoorbeeld, op een broodje, op sushi, op pokébowls of zelfs op onze Belgische frietjes, waarom niet?

Advertentie