Zestien nagerechten waar je zonder berouw voor zondigt. Van een stiltonsorbet bij Vrijmoed die je idee van een kaasdessert helemaal op zijn kop zet tot een explosie van chocolade bij The Duchess in Amsterdam. Voor wie zijn smaakpapillen nog één keer wil laten ontploffen.
In Sabato's 'The 100 Food' presenteren we honderd restaurants en evenveel gerechten die nog lang nadat ze zijn geproefd, nazinderen. Het zijn signatuurgerechten waarin chefs hun universum, jeugdherinneringen en soms zelfs hun maatschappijkritiek vertalen. Het zijn de specialiteiten die kenners unaniem en telkens weer aanwijzen op de kaart zodra ze aan tafel gaan. En als u dit met een korreltje zout neemt, zie het dan vooral als een heerlijke gids die komaf maakt met keuzestress.
Marcelo Ballardin is een Braziliaan met Italiaanse roots en woonde behalve in die twee landen ook in de Verenigde Staten en Engeland, om finaal in België te landen.
Voor hij tien jaar geleden Oak opende, liep hij stage in Geranium en The Fat Duck en werkte hij bij Hertog Jan en Pure C. Als inspiratiebronnen voor zotte ideeën kan dat tellen.
Hij heeft een hekel aan de benaming ‘signatuurgerecht’, wegens te egotripperig. Niettemin: zijn ijs van blauwe kaas met kaviaar is een unieke uitvinding. Het gerecht ontstond toen Ballardin tijdens een proeverij bij kaasaffineur Van Tricht telefoon kreeg met de vraag of hij een hapje wilde maken voor een event. De wemeling van zoet, zout, pittig, smeuïg en knapperig die vervolgens in zijn hoofd opkwam, is een streling voor de tong waar klanten blijven naar vragen.
Oak *
Burgstraat 16, Gent
oak.be
Prov. Oost-Vlaanderen
09 353 90 50
Open di-vr