Zaterdag 8 mei is D-Day. Om te kunnen proosten op de eerste dag na zeven maanden van drooglegging, zocht Sabato enkele verrassende terrassen voor u uit.
1. Drinken met Albert I: Plein Publiek in Brussel
Gigaterras
Op de Kunstberg, in het hartje van de stad, met uitzicht op het standbeeld van koning Albert I te paard, baat Plein Publiek sinds 2019 een van de grootste terrassen van Brussel uit. De feestorganisator heeft in het Dynastiepaleis, aan de voet van de Kunstberg, een serre geïnstalleerd, al zal die nog even moeten wachten om de deuren te openen. Maar met een terrasruimte waar tot 400 mensen kunnen zitten, kan het feest nu al beginnen: dit wordt een van de plekken waar Brussel herleeft.
Libanees met een twist
Plein Publiek hanteert elk jaar een andere eetformule. Deze keer verwelkomt de bar vanaf het openingsweekend Sumac, een Libanees restaurant uit Antwerpen. Dat verzorgt hier de volgende maanden de catering, met zowel mezze als hummus en falafel, halloumi en traag gegaarde aubergines. Sommige gerechten krijgen een Belgische twist, zoals de rundskarbonade Sumac met frieten en mayonaise.
Virtuele oude meesters
In het Dynastiepaleis vindt de virtuele tentoonstelling ‘Meet The Masters’ plaats, een video- en projectiebeleving door het werk van Brueghel, Van Eyck en Rubens.
2. Hoppe en polders: Bar Bernard in Watou
Rooftop
Brouwerij Bernardus richtte in 2018 op de derde verdieping van de brouwerij een rooftopbar in. Op het terras is het genieten van een panoramisch uitzicht op de hoppevelden en de polders rondom. Een goede combinatie met een fietstocht en een bierdegustatie. Het terras heeft 180 zitplaatsen, er is ruim plaats om een mooi plekje te bemachtigen.
Tapas en veel bier
Enige zelfpromotie is de brouwer niet vreemd, er staan 16 bieren op de kaart die de brouwerij zelf brouwt of verdeelt op de Belgische markt. Gelukkig bevat de kaart ook wijn, digestieven en warme dranken. Tegelijk zet Bernard in op een uitgebreide reeks tapas, van nacho’s met zure room en avocado tot een kaasplank of rillette met brood. De vorige jaren kon je hier ook warme gerechten eten, maar dat is voorlopig niet aan de orde.
Kunstenfestival
Van 3 juli tot en met 5 september is Watou het decor voor de 40ste editie van het Kunstenfestival. Kunstenaar Koen Vanmechelen is dit jaar de curator.
3. Kranen en silo's: Bar Bricolage in Gent
Groene oase
Sinds 2016 kun je hier, in een groene oase, in een vrolijk met recuperatiemateriaal bij elkaar geknutseld decor ontsnappen aan de drukte van de stad. Kranen en silo’s herinneren aan het industriële verleden. Evenementenorganisator Chinastraat, een collectief van kunstenaars, theater- en filmmakers en ambachtslui, heeft met 400 zitplaatsen voor een ruime capaciteit gekozen: geniet van de lente op een gerecupereerde pallet en een voormalig olievat.
Brunch en Gentse vlierbloesem
Ook dit jaar staat vooral comfortfood met een originele twist op het menu, zoals pizza’s en lasagne. De keuken heeft bijzondere aandacht voor lokale producten, van het vlierbloesemaperitief Roomer tot een kaasplank van Het Hinkelspel. Elke zondag staat er een brunch op het menu – het is wenselijk daarvoor te reserveren.
Expo
Bricolage mixt – in de mate van het coronamogelijke – de zomerbar met een rommelmarkt, film en optredens. Op de site is ook ‘Ontsteking’ gevestigd, een exporuimte voor actuele kunst.
4. Aan zoet water: Spaans Dak in Oud-Heverlee
Erfgoed
Dit stukje erfgoed van de familie Uyttendaele combineert een verwarmd en overdekt terras, idyllisch gelegen aan de vijvers van het Zoet Water, met gastronomische finesse. Hier heerst rust, al is Leuven vlakbij. Dit jaar is er voor het eerst een volwaardig restaurant aan het water, goed voor 50 zitplaatsen.
Twee menu’s
Chef Jonathan Uyttendaele stelt twee menu’s voor. Er is een lunch of diner in 3 gangen en een degustatiemenu in 4, 5 of 6 gangen. Dit is een gastronomische topper, dus helaas niet de plek voor alleen maar een glas wijn.
Fietsen en wandelen
Het uitgestrekte Meerdaalwoud met een uitgebreid netwerk van fiets- en wandelknooppunten, is vlakbij.
05. Live op het houtvuur: Le Bistro des Copains, Hors-Champs, Gembloux
Vierkantshoeve
Stefan Jacobs en Aurélie Leempoel staan al sinds eind 2019 garant voor een mooie culinaire beleving in een 19de-eeuwse vierkantshoeve met een moestuin en een schuur, waar ze in een houtgestookte oven zuurdesembrood bakken. Op de charmante binnenplaats van Hors-Champs, compleet met graspartijen en schaduwrijke bomen, openen ze vandaag, 8 mei, een nieuw terras met tenten en parasols onder de naam Le Bistro des Copains. Er is plaats voor 50 gasten.
Met houtvuur
Chef Jacobs gaat voor een drastische vereenvoudiging van zijn gastronomisch restaurant en stelt een kleine kaart samen met voor- en hoofdgerechten om te delen. De chef is van plan heel wat bereidingen live op het houtvuur te maken. Eén item op de menukaart staat al vast: op 30 mei is het pizzaparty. Toch blijft de bistro een écht restaurant, dus binnenvallen voor een vers getapte pint lukt niet.
Bed-and-breakfast
Aan de vierkantshoeve is een B&B verbonden met vier kamers. Het verblijf is een goede uitvalsbasis voor tochten in de buurt, te voet of met de fiets (fietsverhuur ter plaatse). Wie wil, kan met tuinier Antoine een bezoek brengen aan de moestuin.
06. Villa aan het meer: Brasserie du Lac, Genval
Dekentjes klaar
Ook al staat de brasserie bekend om haar verwarmde en overdekte terras met 120 zitplaatsen, toch heeft chef Michel Grenier al dekentjes klaargelegd om de gasten te verwelkomen. De witte villa met een mooi uitzicht op het meer van Genval is al jaren een vertrouwd adres, maar gaat nu doorlopende uren hanteren, om zowel passanten die een wafel willen eten als de meer gastronomisch ingestelde gasten ter wille te zijn. Voor wie een mooi uitzicht, een verzorgde bediening en culinair verantwoorde gerechten wil combineren met een uitstapje in de buurt.
Schaal en schelp
De brasserie heeft een reputatie voor kreeftengerechten en andere bereidingen met schaal- en schelpdieren. Dit is een goede plek voor een zeevruchtenschotel, oesters of een kreeft belle-vue. Er zijn ook traditionele brasseriegerechten en kinderschotels. Gewoon een glas wijn drinken is niet de bedoeling.
Folon
In de voormalige boerderij aan het Kasteel van Terhulpen, op 5 kilometer van de brasserie, toont de stichting Folon zo’n 500 werken van kunstenaar Jean-Michel Folon.
7. De zon zien zakken: Fiskeskur in Antwerpen
Douanehuisje
Met zijn 150 tot 200 zitplaatsen – waarvan 200 vierkante meter overdekt – met uitzicht op het Kattendijkdok is dit een van de grootste terrassen van Antwerpen. En dankzij chef-inspirator Nikolaj Kovdal is dit voormalige douanehuisje sinds 2019 ook een van de hipste. Met een zeildoek, ruwe tafels en een houtvuur is dit de ideale plek om de zon over ’t Stad te zien zakken.
Smørrebrød en kombucha
Fiskeskur heeft veel aandacht voor vuur en rook in zijn gerechten met vis en groenten. Ook een selectie oesters en smørrebrød zijn vaste prik. Behalve bier en wijn zijn er ook zelfgemaakte kombucha en cocktails.
Cadix
Fiskeskur ligt in de Cadixwijk, een buurt vol nieuwe initiatieven. Aan de overkant van het dok huist het museum Red Star Line.