Grasbuikje | Piétrain, Antwerpen-Stad

Dit is waar het écht over gaat: 58 culinaire meesterwerken, van de primitieve puurheid van tarbot, langzaam op jute gerookt bij Willem Hiele tot de rijke, zeg maar koninklijke ‘lièvre à la royale’ van Karen Torosyan. Dit zijn geen bordvullers, maar gerechten die geschiedenis schrijven.

In Sabato's 'The 100 Food' presenteren we honderd restaurants en evenveel gerechten die nog lang nadat ze zijn geproefd, nazinderen. Het zijn signatuurgerechten waarin chefs hun universum, jeugdherinneringen en soms zelfs hun maatschappijkritiek vertalen. Het zijn de specialiteiten die kenners unaniem en telkens weer aanwijzen op de kaart zodra ze aan tafel gaan. En als u dit met een korreltje zout neemt, zie het dan vooral als een heerlijke gids die komaf maakt met keuzestress.

Piétrain ligt tegenover de oude slachthuizen in Antwerpen en heeft nog steeds de heerlijke, wat nonchalante ambiance van het café dat het ooit was. Hier geen haute gastronomie, wél een kaart met evenveel karakter als de eigenaar en vleesfanaat Marc Winant.

Advertentie
Advertentie

Omdat ‘pony’ weinig klanten kon verleiden, zette de vorige uitbaatster en horecafenomeen Jeanine Fierens op aanraden van een klant ‘grasbuikje’ op de kaart. Volgens Winant verwijst die benaming naar de shetlandpony, die geen verzadiging kent en eet tot zijn buik in het gras hangt. Het vlees dat hier op je bord verschijnt, komt van Zuid-Amerikaanse paarden met een schofthoogte lager dan 1,50 meter, pony’s dus.

De filet pur heeft een krachtige, zoete smaak en alle sauzen zijn huisgemaakt, met de piétrainsaus – een ingekookte vleesjus met pikante peper – als aanrader.  Als hapje zijn er ook de zeldzame koningsballen – van stieren, that is – waarvoor Jeanine Fierens bekendstond.

Piétrain
Lange Lobroekstraat 25, Antwerpen
piétrain.be
Prov. Antwerpen
03 236 51 62
Open ma-vr

Advertentie
Gesponsorde service

Lees Meer