Dit is waar het écht over gaat: 58 culinaire meesterwerken, van de primitieve puurheid van tarbot, langzaam op jute gerookt bij Willem Hiele tot de rijke, zeg maar koninklijke ‘lièvre à la royale’ van Karen Torosyan. Dit zijn geen bordvullers, maar gerechten die geschiedenis schrijven.
In Sabato's 'The 100 Food' presenteren we honderd restaurants en evenveel gerechten die nog lang nadat ze zijn geproefd, nazinderen. Het zijn signatuurgerechten waarin chefs hun universum, jeugdherinneringen en soms zelfs hun maatschappijkritiek vertalen. Het zijn de specialiteiten die kenners unaniem en telkens weer aanwijzen op de kaart zodra ze aan tafel gaan. En als u dit met een korreltje zout neemt, zie het dan vooral als een heerlijke gids die komaf maakt met keuzestress.
Al ruim twintig jaar – hij begon in 2003 om precies te zijn – weet Bart Adriaenssens fans naar zijn kleine bistro in Antwerpen-Noord te lokken. In een voormalige varkensuitbeenderij vlak bij het slachthuis – de rails hangen nog aan het plafond en ook de muurtegels getuigen van een vleselijk verleden – eet je zijn beroemde stracciatella met gegrilde groenten of een dagsuggestie.
Maar de hit is de steak tartaar met een salade en gebakken aardappelen. De tartaar is een goed op smaak gebrachte, zuiderse versie van de bistroklassieker, met basilicum, tijmolie en gerookt paprikapoeder. Wie dat wenst, bestelt hem klassiek-rauw, maar ook de geschroeide variant is een aanrader: dan gaat de tartaar vijftien seconden per kant in een hete antiaanbakpan.
Liefhebbers kunnen de tartaar sinds kort 7/7 proeven: eerder dit jaar kregen gastheer-sommelier Bart en chef Tom Vanderborght versterking van Sally Lauwers en Bart Gils, een koppel dat lang het gereputeerde restaurant Signatuur uitbaatte. Het duo Bart en Tom staat van maandag tot en met donderdag in de zaal, van vrijdag tot en met zondag is het de beurt aan Sally en Bart.
Bar(t)-à-Vin
Lange Slachterijstraat 3-5, Antwerpen
bartavin.be
Prov. Antwerpen
0474 94 17 86
Open ma-zo