Food art: de kegels van Michaël Borremans nagekookt

Chef en kunsthistoricus Matthieu Beudaert kookt de kunstactualiteit na. Deze week: ‘The Pope’ van Michaël Borremans.

Inspiratie

Zijn het hoeden, zitzakken, hoezen, mascottes? Op zijn expo bij Zeno X lijken Michaël Borremans’ mysterieuze kegels in glanzend satijn wel personages die trots poseren. ‘The Pope’ deed me door zijn kleur en titel denken aan Velázquez’ én Bacons portret van Paus Innocentius X. Maar evengoed aan een puntpaprika. Die heb ik hier gevuld met een zuiderse mix van ricotta, zwarte olijven en citroen. Alleen zie je die vulling niet. Zoals je bij Borremans’ schilderijen ook nooit goed weet wat erachter zit.’

Advertentie

Recept: puntpaprika's à la Michaël Borremans

Ingrediënten voor 4 personen als voorgerecht:

Advertentie
  • 4 puntpaprika’s
  • Olijfolie 
  • Een snuifje suiker, peper en zout

Vulling: 

  • 160 gram ricotta
  • Sap en zeste van 1 citroen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Versgemalen zwarte peper en grof zout
  • 2 eetlepels fijngesneden bieslook
  • 2 eetlepels fijngesneden koriander

Bereiding:

  • Grill de paprika in de oven tot het buitenste vel zwartgeblakerd is.
  • Spoel het verbrande vel - -weg onder stromend water. Snij de top en de steel weg van de paprika en verwijder delicaat de zaadlijsten.
  • Meng alle ingrediënten van de vulling en vul er de paprika mee op.

Expo

‘Coloured cones’, t/m 20 februari 2021 bij Zeno X in Antwerpen.

Advertentie
Advertentie