Wie zegt dat een voorgerecht slechts een opwarmertje is? Van de ‘vier bereidingen van langoustines’ van tweesterrenchef Thijs Vervloet tot de ‘trekzalm, aan tafel gegaard in bijenwas’ bij Steirereck in Wenen. Voor wie niet bang is om gestoken te worden door opwindende smaken.
In Sabato's 'The 100 Food' presenteren we honderd restaurants en evenveel gerechten die nog lang nadat ze zijn geproefd, nazinderen. Het zijn signatuurgerechten waarin chefs hun universum, jeugdherinneringen en soms zelfs hun maatschappijkritiek vertalen. Het zijn de specialiteiten die kenners unaniem en telkens weer aanwijzen op de kaart zodra ze aan tafel gaan. En als u dit met een korreltje zout neemt, zie het dan vooral als een heerlijke gids die komaf maakt met keuzestress.
In het schilderachtige Nassogne, aan de rand van de Ardennen, vind je Le Barathym, de gastronomische bistro van Nicolas Alberty. Het restaurant heeft snel een stevige reputatie opgebouwd dankzij Alberty’s toegankelijke, maar smaakvolle gerechten, waarbij de nadruk ligt op huisgemaakte ingrediënten en lokale producten.
Le Barathym is vooral beroemd om zijn zelfgemaakte terrines van varkensvlees, de ‘côte de porc de l’ami André’, de voormalige slager van het dorp, en zijn ‘fabuleux boudin noir au foie gras’. Bij de lancering van het restaurant besloot de chef een oud-docent van de hotelschool in Libramont, een crack op het vlak van traditionele kooktechnieken, te betrekken om hem te helpen bij het perfectioneren van de bloedworst.
Het gerecht wordt als voorgerecht geserveerd, in dikke, brede plakken, omringd door in de pan gebakken appels die subtiel zijn gekruid met peper. Een mooi stuk foie gras geeft het geheel extra cachet.
Le Barathym
10 Rue du Parvis, Nassogne
lebarathym.be
Prov. Luxemburg
08 431 44 84
Open vr-di