Dit is waar het écht over gaat: 58 culinaire meesterwerken, van de primitieve puurheid van tarbot, langzaam op jute gerookt bij Willem Hiele tot de rijke, zeg maar koninklijke ‘lièvre à la royale’ van Karen Torosyan. Dit zijn geen bordvullers, maar gerechten die geschiedenis schrijven.
In Sabato's 'The 100 Food' presenteren we honderd restaurants en evenveel gerechten die nog lang nadat ze zijn geproefd, nazinderen. Het zijn signatuurgerechten waarin chefs hun universum, jeugdherinneringen en soms zelfs hun maatschappijkritiek vertalen. Het zijn de specialiteiten die kenners unaniem en telkens weer aanwijzen op de kaart zodra ze aan tafel gaan. En als u dit met een korreltje zout neemt, zie het dan vooral als een heerlijke gids die komaf maakt met keuzestress.
De eetbar van grafisch ontwerper Lisa De Brouwere en haar kokende kunstenaar Manor Grunewald vindt zijn oorsprong in New York, waar beiden verslingerd raakten aan dumplings.
Die leerden ze vervolgens zelf tot in de finesses bereiden. Het resultaat steekt fel af tegen de lompe varianten die je zo vaak tegenkomt. Hun deeg is dun en licht, maar geeft voldoende spanning in de mond, de vullingen zijn juicy en pittig.
Inspiratie halen ze onder meer uit de Chinese, Japanse en Koreaanse keukens, en ook vegans halen hier hun hart op. Niets valt uit de toon, maar als we toch favorieten moeten kiezen, doe maar die met zoetwatergarnaal, kool, look, gember, sesam en pruimensaus. Met stip op één: de variant met rundvlees, shachasaus en verse munt, met de krokante wakamesalade als side. Gestoomde buns met houtskooldeeg en een vulling van zoute custard is een ‘dessert to die for’.
Steamy Windows
Hoogpoort 9, Gent
steamywindows.be
Prov. Oost-Vlaanderen
0468 12 00 95
Open ma-zo