Dit is waar het écht over gaat: 58 culinaire meesterwerken, van de primitieve puurheid van tarbot, langzaam op jute gerookt bij Willem Hiele tot de rijke, zeg maar koninklijke ‘lièvre à la royale’ van Karen Torosyan. Dit zijn geen bordvullers, maar gerechten die geschiedenis schrijven.
In Sabato's 'The 100 Food' presenteren we honderd restaurants en evenveel gerechten die nog lang nadat ze zijn geproefd, nazinderen. Het zijn signatuurgerechten waarin chefs hun universum, jeugdherinneringen en soms zelfs hun maatschappijkritiek vertalen. Het zijn de specialiteiten die kenners unaniem en telkens weer aanwijzen op de kaart zodra ze aan tafel gaan. En als u dit met een korreltje zout neemt, zie het dan vooral als een heerlijke gids die komaf maakt met keuzestress.
Stel het je even voor: een strandtent, voeten in het zand, de zee die bijna tot aan je tafeltje komt en gezellige lampions. Ses Boques op Ibiza is authentiek, ongepolijst en eenvoudig en wordt al veertig jaar door dezelfde familie uitgebaat.
Als je de steile helling bent afgedaald, denk je er – als je in de wijn duikt – maar beter niet aan hoe je die straks in het donker weer beklimt. Bij deze ‘chiringuito’ eet je pure gerechten, vers uit de zee. Zoals sardines, gamba’s op de plancha, paella of dorade in zoutkorst.
De dorade wordt met veel bravoure aan je getoond voor die in de oven gaat en wordt nadien aan tafel opgeschept, alsof je bij vrienden of familie aanschuift. Hartelijk en joviaal. Een plek waar het niet altijd even precies is, maar dat maakt het er net zo echt.
Ses Boques
Playa de ses Boques, Sant Josep de sa Talaia, Ibiza, Spanje
sesboques.com
+34 606 08 15 70
Open wo-ma