Wie zegt dat een voorgerecht slechts een opwarmertje is? Van de ‘vier bereidingen van langoustines’ van tweesterrenchef Thijs Vervloet tot de ‘trekzalm, aan tafel gegaard in bijenwas’ bij Steirereck in Wenen. Voor wie niet bang is om gestoken te worden door opwindende smaken.
In Sabato's 'The 100 Food' presenteren we honderd restaurants en evenveel gerechten die nog lang nadat ze zijn geproefd, nazinderen. Het zijn signatuurgerechten waarin chefs hun universum, jeugdherinneringen en soms zelfs hun maatschappijkritiek vertalen. Het zijn de specialiteiten die kenners unaniem en telkens weer aanwijzen op de kaart zodra ze aan tafel gaan. En als u dit met een korreltje zout neemt, zie het dan vooral als een heerlijke gids die komaf maakt met keuzestress.
Al eens een langoustinekop uitgeknepen om een taco op smaak te brengen? Bij KOL in Londen vormt dit de link tussen de Mexicaanse keuken en lokale Britse ingrediënten. Visueel een feestje, maar ook gastronomisch vormt de huisgemaakte taco een absolute lekkernij. Het is ook het enige gerecht dat altijd op het menu van de in Mexico geboren chef Santiago Lastra blijft staan.
Lastra brengt een moderne, elegante versie van authentieke Mexicaanse gerechten en mijdt uitheemse producten, zoals limoen en avocado, met uitzondering van maïs voor de taco’s, chocolade en chilipeper. Een visie die hij deelt met René Redzepi, voor wie hij in 2017 de Mexicaanse Noma-pop-up runde.
Ver weg van alle platgetreden chili con carne creëert hij zo een bijzondere eetervaring op hoog niveau, compleet met een boeiende storytelling. Tip: spring ook eens binnen in de mezcaleria beneden.
KOL *
9 Seymour Street, Londen
kolrestaurant.com
VK
+44 2 038 29 68 88
Open di-za