Zestien nagerechten waar je zonder berouw voor zondigt. Van een stiltonsorbet bij Vrijmoed die je idee van een kaasdessert helemaal op zijn kop zet tot een explosie van chocolade bij The Duchess in Amsterdam. Voor wie zijn smaakpapillen nog één keer wil laten ontploffen.
In Sabato's 'The 100 Food' presenteren we honderd restaurants en evenveel gerechten die nog lang nadat ze zijn geproefd, nazinderen. Het zijn signatuurgerechten waarin chefs hun universum, jeugdherinneringen en soms zelfs hun maatschappijkritiek vertalen. Het zijn de specialiteiten die kenners unaniem en telkens weer aanwijzen op de kaart zodra ze aan tafel gaan. En als u dit met een korreltje zout neemt, zie het dan vooral als een heerlijke gids die komaf maakt met keuzestress.
Origineel is ze niet, de combinatie van vanille-ijs en chocoladesaus, maar daar is het Bert Meewis ook niet om te doen. De tweesterrenchef heeft in de 30-jarige geschiedenis van zijn restaurant in een voormalige watermolen nooit per se creatief willen zijn. Hij serveert het liefst klassiekers als kreeftensalade, rundstartaar en tarbot met beurre blanc. Zijn roeping vindt Meewis in het uitpuren van de ideale bereiding van die overbekende gerechten.
Dat geldt ook voor de dame blanche, een vast onderdeel van zijn signatuurmenu. Die wordt aan tafel uitgeschept uit een kom met vanille-ijs dat vlak voor het serveren is afgedraaid in een Carpigiani, een superieure machine die luchtig en soepel ijs oplevert. Aan elk ingrediënt van het ijs besteedt de chef bovendien veel aandacht. Zo gebruikt hij vanille uit Madagaskar.
Ook het aan tafel afwerken van de dame blanche past in het Slagmolen-ritueel. Daar komt de donkere, warme chocoladesaus, opgewerkt met een beetje boter. En daar de licht opgeklopte room, en het pas afgebakken sigarenkoekje. Voor wie wil – en nog kan – volgt er na dat eerste zalige bord nog een tweede portie.
Je snapt waarom dit een van de meest geliefde klassieke finediningplekken in Limburg is.
Slagmolen **
Molenweg 177, Oudsbergen
slagmolen.be
Prov. Limburg
089 85 48 88
Open ma-vr