Zestien nagerechten waar je zonder berouw voor zondigt. Van een stiltonsorbet bij Vrijmoed die je idee van een kaasdessert helemaal op zijn kop zet tot een explosie van chocolade bij The Duchess in Amsterdam. Voor wie zijn smaakpapillen nog één keer wil laten ontploffen.
In Sabato's 'The 100 Food' presenteren we honderd restaurants en evenveel gerechten die nog lang nadat ze zijn geproefd, nazinderen. Het zijn signatuurgerechten waarin chefs hun universum, jeugdherinneringen en soms zelfs hun maatschappijkritiek vertalen. Het zijn de specialiteiten die kenners unaniem en telkens weer aanwijzen op de kaart zodra ze aan tafel gaan. En als u dit met een korreltje zout neemt, zie het dan vooral als een heerlijke gids die komaf maakt met keuzestress.
Frederick Dhooge heeft een stevige reputatie als het op Franse klassiekers aankomt. Hij bereidt ze tot in de perfectie, en koppig als hij is, doet hij dat zonder onnodige poespas of trendy toevoegseltjes. En voor een prijs die dat vakmanschap vergt, dat ook.
Op die manier toverde hij de voorbije twintig jaar samen met zijn partner Joke Sulmon het dorpscafé naast de kerk van Wannegem-Lede om tot een sterrenrestaurant.
Een van de legendarische gerechten is de ‘crêpe normande’ van het huis met smeuïg, vers gedraaid roomijs, rijk aan echte vanille en apart geserveerd. Het pannenkoekje is níét dun, maar net daardoor samen met de appel wondermooi gekaramelliseerd. Het wordt geflambeerd met een scheut calvados. Naar wens gebeurt dat laatste met een achtjarige variant, al betaal je dan wel een stevige 32 euro voor je pannenkoek. (BV)
In den Hert *
Lededorp 7, Kruisem
in-den-hert.be
Prov. Oost-Vlaanderen
09 328 33 20
Open di-vr