© Vincent Leroux

Citytrip Parijs | Nieuwe cocktailbar in 17de-eeuws herenhuis

De uit Anderlecht afkomstige designer Ramy Fischler installeerde zijn nieuwe cocktailbar Cravan op de vier verdiepingen van een zeventiende-eeuws Parijs herenhuis.

De uit Anderlecht afkomstige designer Ramy Fischler shaket de stijlelementen goed dooreen in Cravan, een nieuwe cocktailbar die zich uitstrekt over de vier verdiepingen van een zeventiende-eeuws herenhuis in Saint-Germain-des-Prés.

‘Een belevingshuis rond de cocktail’: zo kun je nog het best de tweede Cravan-cocktailbar in Parijs omschrijven. Het zeventiende-eeuwse pand, dat door de in Anderlecht opgegroeide Ramy Fischler een jaar lang onder handen werd genomen, omvat niet alleen drie cocktailbars, maar ook een boekhandel in samenwerking met de Amerikaanse uitgeverij Rizzoli én een salon voor genodigden dat – via een geheime deur achter een boekenkast en een steile trap – toegang verleent tot een stalen muziekkiosk die op het dak werd geplaatst. Die kiosk moet dienstdoen als openluchtcinema, met plaats voor twaalf mensen.

Advertentie
Advertentie
Met Cravan kon Fischler zich uitleven. De interieurs zijn dadaïstisch, een mix & match van stijlelementen die op de een of andere manier toch bij elkaar passen.
Met Cravan kon Fischler zich uitleven. De interieurs zijn dadaïstisch, een mix & match van stijlelementen die op de een of andere manier toch bij elkaar passen.
© Courtesy of Ramy Fischler

Goed schudden

Cravan is het geesteskind van Frank Audoux, een van de oprichters van Le Chateaubriand, het Parijse restaurant dat aan het begin van dit millennium de Franse foodcultuur op zijn kop zette. Na enkele jaren in New York, waar hij een boek schreef over Franse cocktails tussen de twee Wereldoorlogen – driekwart geschiedenis, een kwartje recepten, goed schudden – opende Audoux zijn eigen cocktailbar in het ingeslapen 16de arrondissement van Parijs. Hij nam er een café over, een zakdoek groot en ‘bien dans son jus’, met een comptoir van zink en vintage tegels, in een gebouw uit 1911 van Hector Guimard, de art-nouveau-architect die de sierlijk krullende luifels van de Parijse metro ontwierp.

Citytrip Parijs | Restaurant van ster(renchef) Mallory Gabsi

Hij noemde zijn bar naar Arthur Cravan, de dadaïstische dichter, provocateur en bokser die in 1918 verdween in een storm voor de Mexicaanse kust. Audoux raakte amper aan het interieur, maar zette wel de kaart naar zijn hand: geen wijn, bier, of chips – ook hij is in zekere zin een provocateur – maar wel een dozijn cocktails: onder meer de ‘lady from Shanghai’ met perzikgin, jasmijnthee en limoen, en de ‘campagne première’, wodka geïnfuseerd met citroen, ijzerkruidsiroop, citroen en eiwit, in combinatie met een handvol snacks – probeer zeker de oesters en de ‘oeufs mimosa’.

Fischler werkte vooral met gerecycleerde materialen. Het textiel komt uit de stocks van Nona Source, de start-up van LVMH die ongebruikte stoffen van luxehuizen een nieuwe bestemming geeft.
Fischler werkte vooral met gerecycleerde materialen. Het textiel komt uit de stocks van Nona Source, de start-up van LVMH die ongebruikte stoffen van luxehuizen een nieuwe bestemming geeft.
© Vincent Leroux

Vrolijk dadaïstisch

Cravan kreeg in geen tijd een ijzersterke reputatie, en vorig jaar verkocht Audoux zijn concept aan Moët Hennessy, de drankenpoot van de luxegroep LVMH. Hij bleef aan als artistiek directeur.

Advertentie
Advertentie
Citytrip Parijs | De nieuwe winkel van Dries Van Noten

Het eerste resultaat van die samenwerking is een tweede vestiging van Cravan. Deze keer in Saint-Germain-des-Prés, waar de bar in het goede gezelschap verkeert van Les Deux Magots, Café de Flore en Brasserie Lipp. Met zijn Parijse RF Studio ontwierp de Belg Ramy Fischler eerder al Madame Brasserie, op de eerste verdieping van de Eiffeltoren, en het restaurant van de Londense National Gallery. Hij werkt vaak voor Chanel en heeft ervaring als scenograaf en decorontwerper. Op dit moment buigt hij zich, met het oog op de Olympische Spelen, over een uniform ontwerp voor alle horecaterrassen van de Avenue des Champs-Elysées.

© Vincent Leroux

Met Cravan kon Fischler zich volledig uitleven. De inte­rieurs zijn vrolijk dadaïstisch, een mix & match van stijl­elementen die op de een of andere manier toch bij elkaar passen. De gelijkvloerse verdieping knipoogt naar de art nouveau van de originele Cravan in het 16de arrondissement. De tweede verdieping, met marmer, chroom en spiegels, verwijst naar de Drugstore Saint-Germain, het lang verdwenen, legendarische trefpunt van de ‘jeunesse dorée’ op linkeroever. De designer werkte vooral met gerecycleerde materialen. Het textiel komt uit de stocks van Nona Source, de start-up van LVMH die ongebruikte stoffen van luxehuizen een nieuwe bestemming geeft.

‘In Cravan komen het decor en de achterkant van het decor samen. Zodat het lijkt alsof je je in de coulissen van een theater bevindt’, zo vat Fischler zijn concept eigenzinnig samen. Een plek dus waar je tegelijk kijkt én gezien wordt.

Cravan
| Adres | Boulevard Saint-Germain 165, 75006 Parijs
| Openingstijden | Van 17 tot 1 uur, vrijdag en zaterdag tot 2 uur, zondag en maandag gesloten
| Website | cravanparis.com

Advertentie
Gesponsorde service

Lees Meer