Dit is waar het écht over gaat: 58 culinaire meesterwerken, van de primitieve puurheid van tarbot, langzaam op jute gerookt bij Willem Hiele tot de rijke, zeg maar koninklijke ‘lièvre à la royale’ van Karen Torosyan. Dit zijn geen bordvullers, maar gerechten die geschiedenis schrijven.
In Sabato's 'The 100 Food' presenteren we honderd restaurants en evenveel gerechten die nog lang nadat ze zijn geproefd, nazinderen. Het zijn signatuurgerechten waarin chefs hun universum, jeugdherinneringen en soms zelfs hun maatschappijkritiek vertalen. Het zijn de specialiteiten die kenners unaniem en telkens weer aanwijzen op de kaart zodra ze aan tafel gaan. En als u dit met een korreltje zout neemt, zie het dan vooral als een heerlijke gids die komaf maakt met keuzestress.
Dit adresje bestaat al sinds 1978. We kunnen dus gerust zeggen dat Yamayu Santatsu een van dé pioniers is van de Japanse gastronomie in België. Het restaurant, dat zowel door Japanse expats als door liefhebbers van authentieke Japanse gerechten wordt bezocht, heeft een opvallende gevel en is beroemd om zijn uitstekende nigiri-sushi. Binnen ga je best aan de bar zitten, zodat je nauwgezet het werk van de chef kunt gadeslaan.
Qua prijs-kwaliteitverhouding zit je met de lunch helemaal goed: voor slechts zeventien euro biedt het restaurant al tientallen jaren een selectie van vijf gerechten aan, waaronder een uitstekende ‘chirashi’: een kom rijst, op smaak gebracht met rijstazijn, bedekt met verse rauwe vis (zoals zalm, makreel en dorade), samen met verse komkommer, huisgemaakte tamagoyaki (een zoet-zoute omelet) en gefermenteerde groenten. Dit gerecht, eenvoudig te bereiden, maar zeldzaam voor deze prijs, is qua presentatie honderd procent Japans: niets is overbodig. Geen sesam of nori, alleen een vleugje wasabi, gari (gefermenteerde gember) en sojasaus.
Yamayu Santatsu
Elsensesteenweg 141, Elsene
yamayu.be
Brussels Gewest
02 513 53 12
Open di-zo