Dit is waar het écht over gaat: 58 culinaire meesterwerken, van de primitieve puurheid van tarbot, langzaam op jute gerookt bij Willem Hiele tot de rijke, zeg maar koninklijke ‘lièvre à la royale’ van Karen Torosyan. Dit zijn geen bordvullers, maar gerechten die geschiedenis schrijven.
In Sabato's 'The 100 Food' presenteren we honderd restaurants en evenveel gerechten die nog lang nadat ze zijn geproefd, nazinderen. Het zijn signatuurgerechten waarin chefs hun universum, jeugdherinneringen en soms zelfs hun maatschappijkritiek vertalen. Het zijn de specialiteiten die kenners unaniem en telkens weer aanwijzen op de kaart zodra ze aan tafel gaan. En als u dit met een korreltje zout neemt, zie het dan vooral als een heerlijke gids die komaf maakt met keuzestress.
Ongeveer twintig jaar geleden besloot Joël Geismar, bekend van het Café des Spores in Sint-Gillis, zich te focussen op de nomadische keuken. Hij nam El Camion over en begon de biologische markten in de hoofdstad aan te doen. Hij stelde een ambitieus menu samen dat speelt met de clichés van streetfood. Daarbij komt een zorgvuldig samengestelde selectie natuurlijke wijnen en artisanale bieren.
Een van zijn typische gerechten is de ‘mitraillette’ met eendenconfit, een heerlijke burger met Baskische bloedworst van Christian Parra. Ook de Dierendonck-rundvleesburger met scarmoza en augurken is een topper, net zoals zijn ‘pain perdu’ met mozzarella en tartufata. Ook Geismars variant van de hotdog, de ‘chien chaud’, moet je beslist eens proeven.
Het menu verandert met de seizoenen, maar het pain perdu en de bloedworstburger blijven steevast op de kaart staan.
El Camion
Op de biomarkt op het Brugmannplein (Elsene) op vrijdagnamiddag
Op de biomarkt op het Albertplein (Vorst) op donderdagnamiddag
Brussels Gewest
elcamion.be
0496 212 524