Dit is waar het écht over gaat: 58 culinaire meesterwerken, van de primitieve puurheid van tarbot, langzaam op jute gerookt bij Willem Hiele tot de rijke, zeg maar koninklijke ‘lièvre à la royale’ van Karen Torosyan. Dit zijn geen bordvullers, maar gerechten die geschiedenis schrijven.
In Sabato's 'The 100 Food' presenteren we honderd restaurants en evenveel gerechten die nog lang nadat ze zijn geproefd, nazinderen. Het zijn signatuurgerechten waarin chefs hun universum, jeugdherinneringen en soms zelfs hun maatschappijkritiek vertalen. Het zijn de specialiteiten die kenners unaniem en telkens weer aanwijzen op de kaart zodra ze aan tafel gaan. En als u dit met een korreltje zout neemt, zie het dan vooral als een heerlijke gids die komaf maakt met keuzestress.
Samen met hun ex-souschef Jef Poppe zijn Gert de Mangeleer en Joachim Boudens van Hertog Jan**, en de hele groep daarrond, de drijvende krachten achter Babu. Dat staat voor ‘baked bun’ en heeft vestigingen in Gent en Geel.
De gastroburgers, die hier ‘bunners’ heten, beginnen met een luchtig, krokant afgebakken, goudbruin broodje. Daartussen komen toppings van, welja, topkwaliteit. De varianten werden genoemd naar plekken die de bereisde De Mangeleer inspireerden. Zo vind je in The Bronx twee laagjes gegrild Irish angus beef, smeltende cheddar, ijsbergsla, augurk, tomaat, krokante ui en de geheime huissaus.
Ons kan het niet schelen of het nu een burger, een bunner of iets anders is, maar in zijn genre is dit bij het allerbeste dat we ooit proefden. In de menu’s zijn een uitstekend slaatje en dessert inbegrepen. Frieten moet je bijbestellen, en dat is een must. Na veel research werd gekozen om ze in drie fasen te bakken in plantaardige olie. Het resultaat is ronduit verbazingwekkend.
Babu Booth
Sint-Pietersnieuwstraat 9, Gent (open elke dag)
Antwerpseweg 69, Geel (open wo-zo)
babu.be
014 39 17 00