Dit is waar het écht over gaat: 58 culinaire meesterwerken, van de primitieve puurheid van tarbot, langzaam op jute gerookt bij Willem Hiele tot de rijke, zeg maar koninklijke ‘lièvre à la royale’ van Karen Torosyan. Dit zijn geen bordvullers, maar gerechten die geschiedenis schrijven.
In Sabato's 'The 100 Food' presenteren we honderd restaurants en evenveel gerechten die nog lang nadat ze zijn geproefd, nazinderen. Het zijn signatuurgerechten waarin chefs hun universum, jeugdherinneringen en soms zelfs hun maatschappijkritiek vertalen. Het zijn de specialiteiten die kenners unaniem en telkens weer aanwijzen op de kaart zodra ze aan tafel gaan. En als u dit met een korreltje zout neemt, zie het dan vooral als een heerlijke gids die komaf maakt met keuzestress.
Al sinds 1968 is Beni Falafel een referentie in Antwerpen met zijn broodje falafel. Niet evident in een tijd waarin vegetariërs nog te mijden zonderlingen waren en niemand ooit al gehoord had van hummus.
In 2016 werd het kleine instituut overgenomen door Harris Malkoc, die niets aan de manier van werken of receptuur van oprichter Beni veranderde. Het geheim van deze uitzonderlijk goede falafel is dat die elke dag vers gemaakt wordt from scratch. De kikkererwten worden geweekt voor ze tot pasta worden gestampt en tot balletjes gerold. Lekker gefrituurd worden ze met verse frisse groenten in een broodje gestopt.
Ook dat broodje is bijzonder. Het is geen echt pitabrood, maar veeleer sandwichbrood, of laten we het gewoon Beni-brood noemen, waarbij voornoemde de broodjes warm maakte met… oude strijkers op een koperen plaat. Ook voor Joden is deze werkwijze redelijk ongezien, maar ze wordt door iedereen gesmaakt en bewonderd.
Beni Falafel
Lange Leemstraat 188, Antwerpen
benifalafel.be
Prov. Antwerpen
03 218 82 11
Open do-zo