Wie zegt dat een voorgerecht slechts een opwarmertje is? Van de ‘vier bereidingen van langoustines’ van tweesterrenchef Thijs Vervloet tot de ‘trekzalm, aan tafel gegaard in bijenwas’ bij Steirereck in Wenen. Voor wie niet bang is om gestoken te worden door opwindende smaken.
In Sabato's 'The 100 Food' presenteren we honderd restaurants en evenveel gerechten die nog lang nadat ze zijn geproefd, nazinderen. Het zijn signatuurgerechten waarin chefs hun universum, jeugdherinneringen en soms zelfs hun maatschappijkritiek vertalen. Het zijn de specialiteiten die kenners unaniem en telkens weer aanwijzen op de kaart zodra ze aan tafel gaan. En als u dit met een korreltje zout neemt, zie het dan vooral als een heerlijke gids die komaf maakt met keuzestress.
Af en toe verdwijnt dit gerecht weer enkele weken van de kaart, maar vanaf volgende week – beloofd! – kunnen de lucky few die hier een tafeltje weten te bemachtigen zich weer tegoed doen aan de ‘brioche Hans Misera’.
Het is sinds de opening hét signatuurgerecht van chef Nicolas Misera, en een visitekaartje om u tegen te zeggen: een dikke briochetoast, gebakken in boter en rijkelijk belegd met kreeft én varkenspoot én truffel… Misera staat niet synoniem met minimalisme, zoveel is duidelijk.
Dit ‘hapje’, bedoeld om te delen bij het aperitief, is een hele hap. Het is een ode van de chef aan zijn vader Hans Misera, een flamboyante figuur die als 21-jarige gekroond werd tot Belgiës jongste sterrenchef en zichzelf later heruitvond als beeldend kunstenaar. Het is ook de ultieme mix van alle invloeden die Nicolas Misera in zijn parcours opdeed: van de klassieke Franse keuken bij Wout Bru in de Provence, tot de vleesgerechten waarmee hij naam maakte in de keuken van Carcasse in Koksijde, en de verfijnde bereidingen van vis- en zeevruchten in de sterrenzaak AIRrepublic. Wat een kunst om dat alles samen te brengen in één sublieme hap.
Misera – A la Vie d’Artiste *
Michel de Braeystraat 18, Antwerpen
nicolasmisera.com
Prov. Antwerpen
03 644 16 65
Open ma-vr