Dit is waar het écht over gaat: 58 culinaire meesterwerken, van de primitieve puurheid van tarbot, langzaam op jute gerookt bij Willem Hiele tot de rijke, zeg maar koninklijke ‘lièvre à la royale’ van Karen Torosyan. Dit zijn geen bordvullers, maar gerechten die geschiedenis schrijven.
In Sabato's 'The 100 Food' presenteren we honderd restaurants en evenveel gerechten die nog lang nadat ze zijn geproefd, nazinderen. Het zijn signatuurgerechten waarin chefs hun universum, jeugdherinneringen en soms zelfs hun maatschappijkritiek vertalen. Het zijn de specialiteiten die kenners unaniem en telkens weer aanwijzen op de kaart zodra ze aan tafel gaan. En als u dit met een korreltje zout neemt, zie het dan vooral als een heerlijke gids die komaf maakt met keuzestress.
Dit restaurant heeft zijn faam grotendeels te danken aan de beroemde ‘boulets à la liégeoise’. De eigenares, een vrouw met een pittig karakter, is getrouwd met Guy Stockis, de voormalige eigenaar van het Café Lequet, ooit een naam als een klok in de lokale gastronomie. Soms komt Stockis zijn vrouw in de avonden een handje toesteken, en dat zonder wrok, hoewel vroeger op haar etalage stond dat haar balletjes veel beter waren dan die van Lequet.
Vandaag staat vast: de ‘boulets’ van Le Dernier Ragot zijn de beste in de stad. Ze worden bereid met een mix van varkens- en kalfsvlees, broodkruimels en licht gebakken uien. Ze worden geserveerd per twee met een lapinsaus, een zoet-zoute saus op basis van Luikse siroop. Daarbij komen frieten, huisgemaakte mayonaise en een frisse vinaigrettesalade.
Le Dernier Ragot
Rue des Clarisses 12, Luik
ledernierragot.be
Prov. Luik
0475 77 92 15
Open di-za