Zestien nagerechten waar je zonder berouw voor zondigt. Van een stiltonsorbet bij Vrijmoed die je idee van een kaasdessert helemaal op zijn kop zet tot een explosie van chocolade bij The Duchess in Amsterdam. Voor wie zijn smaakpapillen nog één keer wil laten ontploffen.
In Sabato's 'The 100 Food' presenteren we honderd restaurants en evenveel gerechten die nog lang nadat ze zijn geproefd, nazinderen. Het zijn signatuurgerechten waarin chefs hun universum, jeugdherinneringen en soms zelfs hun maatschappijkritiek vertalen. Het zijn de specialiteiten die kenners unaniem en telkens weer aanwijzen op de kaart zodra ze aan tafel gaan. En als u dit met een korreltje zout neemt, zie het dan vooral als een heerlijke gids die komaf maakt met keuzestress.
Matthieu Beudaert heeft er een afwisselend parcours op zitten. Hij studeerde kunstgeschiedenis, maar werd in 2004 ‘Hobbykok van het Jaar’ en koos voor de keuken. Eerst met een traiteurszaak, sinds 2009 met Table d’Amis, dat in 2012 een Michelinster kreeg.
Een van de beste desserts die we ooit aten, dateert van toen. Hou je klaar voor de afzonderlijke elementen: roomijs van boter; een tot confituur of ‘dulce de leche’ ingekookte melkkaramel; crumble van melkyoghurt; meringue van melk en eiwit; espuma van karnemelk; en daaroverheen: warme, vloeibare boter.
Nadat Beudaert en zijn vrouw Sofie Delbeke het restaurant in 2018 hadden gesloten, ging hij de à-la-cartetoer op. Daar kwam hij inmiddels van terug en hij heropende de oude zaak in het historische centrum van Kortrijk. Voor 12 euro kun je het gerecht hier altijd bestellen, waarna het allermooiste van de boerderij in je mond tot leven komt.
Table d’Amis *
Sint-Maartenskerkhof 8, Kortrijk
tabledamis.be
Prov. West-Vlaanderen
0480 61 07 18
Open di-za