Klink mee op de zomer in de beste wijn- en cocktailbars van België. Vandaag: vijf heerlijke terrassen, van luxueus tot casual.
Vanop een stadsterras mensen kijken, een glas drinken met de voeten aan het water of te midden de wijngaarden zitten. Op een zomers terras met een goed glas wijn is het leven net iets mooier. Vijf zomerse wijnbars met een opmerkelijk terras, van Antwerpen over Gent tot Quévy.
1 | Antwerpen | Fiskeskur
Voeten aan het water
Een voormalig douanehuisje is het decor voor dit hippe visrestaurant met wijnbar. Onder grote tentzeilen is het zalig zitten met zicht op het Kattendijkdok.
Highlight
Met tweehonderd plaatsen bevrijdt dit enorme terras aan het water gasten van reservatiestress. Een toffe plek om de zon te zien zakken met een glas witte wijn en wat oesters.
Drinken
Op de indrukwekkende drankenkaart staat een uitgebreide lijst lekkers, van Spaanse vermout over cider, sake, bier en kombucha tot wijn. Europese wijnen, met veel aandacht voor natuurwijn en Belgische domeinen, maar ook oranje wijn, pét-nat en andere trendy brouwsels. Ruime keuze per glas (de meeste wijnen kosten tussen 7,5 en 11 euro).
Eten
Een paar oesters van de Oesterij in Yerseke (4,5 euro per stuk) of rillette van makreel (12,5 euro met brood en gepekelde groenten) voor de kleine honger, vis van de grill (ongeveer 28,5 euro, met groenten) voor een substantiëlere maaltijd.
Tip
Fiskeskur ligt vlak bij het MAS en tegenover het Red Star Line Museum – een mooie afsluiter van een museumbezoek.
Praktisch
Alle dagen open van 10 tot 22 uur.
Geen reservaties.
Fiskeskur | Antwerpen
2 | Quévy | Domaine du Chant d’Éole
Tussen de wijngaarden
Met zijn 52 hectare is Domaine du Chant d’Éole in Quévy, ten zuiden van Bergen, de grootste wijngaard van België. In het midden van de velden, onder tentzeilen, heeft de schuimwijnmaker een zomerterras opgesteld.
Highlight
Van de inkom van het domein is het nog een hele tocht door de wijngaard naar de wijnbar, te voet of met een pendelkarretje, maar het uitzicht is de moeite.
Drinken
Uiteraard kan je hier de schuimwijnen van het domein (blanc de blancs, rosé) per glas proeven. Ook de rest van de ruime drankenkaart is Belgisch: zelfs de Franse en Italiaanse wijnen zijn afkomstig van domeinen met een Belgische link. Belgische bieren en vijf verschillende Belgische gins vullen het aanbod aan. Er zijn al flessen wijn vanaf 18 euro.
Eten
Naast de onvermijdelijke charcuterieplank (met een keuze tussen varkens- en rundsvleeswaren) ook een tiental tapas: kroket van varkenspoot, tapenades en kaasbeignets. Prijzen van 9 tot 35 euro.
Tip
Naast de bar, in een houten chalet, serveert La Brasserie d’Éole degelijke gerechten. En eind juli opent op het dak van de wijnmakerij een gastronomisch restaurant onder leiding van voormalig sterrenchef Benoît Neusy.
Praktisch
Open vanaf 12 uur.
Maandag en dinsdag gesloten.
Reserveren mogelijk voor de brasserie, niet voor het terras.
Domaine du Chant d’Eole | Quévy
3 | Lanaken | Bar Papillon in hotel La Butte aux Bois
Afgeborsteld terras in luxehotel
Het somptueuze hotel La Butte aux Bois, aan de rand van het Nationaal Park Hoge Kempen, heeft niet alleen een tweesterrenrestaurant en een bistro in huis, maar ook een luxueuze bar. Tijdens de zomer krijgt de bar een verlengstuk aan een chic terras.
Highlight
Kiezen uit zeven verschillende champagnes met zicht op een onberispelijk onderhouden tuin: soms kan het leven moeilijk zijn.
Drinken
Klassieke cocktails en ruim dertig wijnreferenties. Veel klassieke namen: chablis, pouilly-fumé, saint-émilion en barolo. De goedkoopste wijn per glas kost 11 euro, de duurste fles 160 euro (blanc de blancs van Ruinart).
Eten
Kleine hapjes zoals Zeeuwse oesters met yuzu en koriander (15 euro voor twee), gemarineerde sardines (10 euro voor twee) of ganzenleverkroketjes (18 euro voor drie). Daarnaast ook stevigere kost, zoals kibbeling met remoulade (9 euro) en zelfs frieten met verse truffel en parmezaan (25 euro).
Tip
Hier beginnen mooie wandel- en fietsroutes door het Nationaal Park.
Praktisch
Geopend van 11 tot 24 uur.
Geen reservaties.
La Butte aux Bois | Lanaken
4 | Watermaal-Bosvoorde | Fox Food Market
Terras aan het water
Van 1970 tot 2017 was dit opulente kantoorgebouw, met bronzen ramen en omringd door een park van negen hectare, het hoofdkwartier van de verzekeraars Royale Belge en AXA. Vandaag is het luxepand volop in reconversie: een deel van de begane grond is zopas in gebruik genomen als Fox Food Market, met een ruim terras dat uitkijkt op een kunstmatige vijver.
Highlight
Het terras is al even buitenmaats groot als al de rest van dit reuzencomplex. Wie wil, kan ook uitwijken naar binnen, plaats genoeg.
Drinken
De centrale bar, knap gemaakt van blokken stampbeton, serveert kombucha en spritz, maar ook zes soorten schuimwijn, van de Belgische Brut de Bioul (64 euro) tot R de Ruinart (180 euro). Korte wijnkaart, met drie wijnen van de tap (4,9 euro per glas) en veertien andere referenties. Daarbij veel bekende namen, zoals Mâcon-Vinzelles (49 euro), Gavi uit Piëmonte (46 euro) en Petit Bocq uit de Médoc (54 euro). Vijf van die wijnen zijn ook per glas te krijgen (rond 6 euro).
Eten
Dertien foodstands bieden vooral hapklaar comfortfood aan, al kan je bij La Truffe Noir ook pasta met truffel (19 euro) eten. Er zit zowel maki-sushi (met zalm, 8,5 euro voor acht stuks) in het aanbod als taco’s met kip (14,5 euro voor drie), garnaalkroket (9 euro) en een falafelburger (12,4 euro).
Praktisch
7/7 open van 12 tot 23.30 uur.
Geen reservaties.
FOX Food Market | Watermaal-Bosvoorde
5 | Gent | ONA
Twee stadsterrassen, veertig wijnen per glas
Hun eerste wijnbar aan de Nederkouter gaf Ona Rombaut en Arne Braeckman zin om een tweede ONA (Ona eN Arne) te openen. Die kwam er in de lente van dit jaar, vlak bij het Belfort.
Highlight
Beide vestigingen hebben een stadsterras aan de straatkant: een goede plek om mensen te kijken met een goed glas wijn bij de hand. Binnen is het ook gezellig.
Drinken
Een mooie speeltuin van veertig Europese referenties, van een strakke, zilte albariño tot een barolo vol power. Die zijn allemaal per glas te krijgen, een zeldzaam plezier. Prijzen variëren van vijf tot twintig euro per glas. Daarnaast komen nog suggesties van het moment. Er zijn ook vijf goede niet-alcoholische aperitieven voorhanden.
Eten
Een kleine kaart met charcuterie en kaas, maar ook een toast met gehakt en pickles (8,5 euro), een kleine pizza met sardines en ricotta (11,5 euro) of Aziatisch gekruide chickenwings (9 euro). Het ONA-signatuurgerecht is een boterham met choco (7,5 euro) waarbij het team een glas Marsala (7 euro) adviseert.
Praktisch
Donderdag en vrijdag open vanaf 16 uur, zaterdag en zondag vanaf 14 uur.
ONA Nederkouter | Gent
Maandag tot en met vrijdag vanaf 16 uur, zaterdag vanaf 14 uur.
ONA Belfort | Gent
Reserveren kan via de website, maar ONA houdt de meeste stoelen vrij voor klanten die gewoon langskomen.