Voor deze zomer tippen we vijf wijnbars waar gereputeerde sommeliers voor een heel persoonlijke keuze zorgen. Dit zijn aperitiefplekjes met meerwaarde.
Ooit al een oude riesling van Georg Breuer gedronken? Of een blend van geuze en witte wijn? Of de elegante mencia van Veronica Ortega? Het zijn stuk voor stuk bijzondere flessen die te drinken zijn in deze vijf wijnbars.
1 | Halle | Velours-Bar | De speeltuin van De Brouwer
Een voormalige apotheek aan de markt is met fluwelen zitjes, marmeren tafeltjes en een open bar omgeturnd tot een gezellige plek om eigenzinnige wijnen en cocktails te proeven. Klein terras aan de straatkant.
De sommelier
Andy De Brouwer is bekend als vierde generatie eigenaar van restaurant Les Eleveurs, wat verderop in Halle. De sommelier is fan van bijzondere wijnen en lambiekbieren en is beginnen experimenteren met eigen blends en brouwsels.
Drinken
Ja, je kunt hier een lekker glas Chablis of een Zenne Pils drinken, maar dit is toch vooral een plek voor speciale gevallen. Probeer eens een glas Meuzenne, een De Brouwer-mix van lambiek en witte Vin de Liège (10 euro). De huiswijn heet Metade en is een blend van witte en rode wijn uit Portugal (5,5 euro per glas). Voor zijn gin-tonic gebruikt de sommelier gin van De Cort, een micro-distilleerder uit Pepingen.
Eten
Zo lang de drankenkaart, zo kort is het hapjesmenu: alleen een croque van de week (10 euro), wat kaas, charcuterie (14 euro) en voor de liefhebbers 20 gram kaviaar (met vodka, 48 euro).
Tip
Een interessant adres voor lambiek- en geuzeliefhebbers: er staan meer dan 30 referenties op de kaart.
Praktisch
| Website | les-eleveurs.be/velours-bar
| Sluitingsdagen | Op maandag en dinsdag
| Zomeropeningstijden | Op woensdag en donderdag vanaf 16 uur, op vrijdag en zaterdag vanaf 14 uur en op zondag (enkel bij zomerweer) vanaf 14 uur
| Reservatiemogelijkheid | Nee
Velours-Bar
2 | Antwerpen | Divin By Sepin | Belgisch-Iraanse finesse op het Zuid
Een u-vormige bar en volgestouwde wijnkasten tegen de muur vormen het aangename decor voor een mooie wijnwandeling door Sepi-land. Op mooie dagen staat er een terras aan de straatkant.
De sommelier
Dankzij tv-optredens en boeken over wijn is de Iraans-Belgische Sepideh Sedaghatnia – Sepi voor de vrienden – een bekend gezicht geworden. In haar wijnbar en -restaurant op het Antwerpse Zuid laat ze zowel Iraans-Frans geïnspireerde gerechten proeven als haar talent om wijnen met finesse te kiezen.
Drinken
Mocht wandelende wijnkaart Sepi niet onmiddellijk beschikbaar zijn, dan bieden krijtborden met suggesties en een uitgebreide wijnkaart met 400 referenties inspiratie. De fijne riesling van het Duitse domein Haart of de hoogstaande grüner veltliner van het Oostenrijkse Hirsch zijn typische voorbeelden. Op de kaart ook veel aandacht voor vrouwelijke wijnmakers, zoals Veronica Ortega die in het Noord-Spaanse Bierzo elegante mencia maakt. De selectie van dertig wijnen per glas verandert om de 4 tot 6 weken. Wijnen per glas kosten tussen de 5 en 15 euro. De goedkoopste fles kost 35 euro.
Eten
Het restaurant biedt een uitgebreid menu tot 5 gangen. Wie aan de bar zit, heeft keuze uit een tapasmenu met 14 kleine gerechten, van een profiterole met kaviaar, zure room en pistache (25 euro) tot baba ganoush met geitenwrongel (14 euro).
Tip
Het vernieuwde KMSKA-museum ligt op drie minuten wandelen.
Praktisch
| Tel. | 03 284 07 40
| Sluitingsdagen | Op zondag, maandag en dinsdag
| Zomeropeningstijden | De bar opent om 17 uur en op zaterdagmiddag om 16 uur
| Reservatiemogelijkheid | Niet voor de bar
Divin By Sepi
3 | Brugge | Riesling & Pinot | Duitsland boven
In deze sobere maar gezellige wijnbar in de Brugse binnenstad zijn Duitse wijnen aan het feest. De bar is een onderdeel van Langbeen, een invoerder van Duitse topwijnen. Buiten is er maar plaats voor één tafeltje met twee stoelen.
De sommeliers
Uitbater Jan Demyttenaere is wijndocent aan Syntra West. De wijnkaart stelt hij samen in overleg met Hilde Jonckheere, de zaakvoerster van Langbeen. Zij werd in 2009 uitgeroepen tot Eerste Sommelier van België.
Drinken
Gelukkig is de titel van de bar niet letterlijk te nemen en kun je hier uit meer druivenrassen kiezen dan riesling en pinot. Het aanbod is hoogstaand met veel Duitse namen als een klok, van Georg Breuer uit Rheingau over Fritz Haag uit de Moezel tot Knipser uit de Pfalz. Een twaalftal wijnen zijn per glas te krijgen, de wijnkaart telt zo’n 30 referenties.
De sommeliers vinden het hun missie steeds nieuwe domeinen onder de aandacht te brengen. Daarbij hebben ze ook aandacht voor oudere jaargangen, een bijzonder plezier als het om riesling en pinot noir gaat. Nog zo’n opmerkelijke service is de mogelijkheid degustiehoeveelheden te bestellen (van 6 centiliter in plaats van 12 centiliter) om zo wijnen te kunnen vergelijken vooraleer je een lievelingsglas bestelt. Alle wijnen zijn ook te koop voor thuisconsumptie aan dezelfde prijs als degene die Langbeen hanteert in zijn webshop. Een glas wijn kan vanaf 6 euro. De prijs voor de meeste flessen ligt tussen de 30 euro en 50 euro.
Eten
Een beperkt aanbod kleine gerechten voor bij de degustatie, van paprikadip tot geitenkaas en varkensrilette met brood. Sommige kleine bereidingen, zoals pickles bij de rilette, zijn huisgemaakt door Wim, de man van Hilde. Hapjes van 5,5 euro tot 11,5 euro.
Praktisch
| Tel. | 050 81 26 85
| Website | riesling-pinot.be
| Zomeropeningsuren | Op vrijdag en zaterdag vanaf 16 uur
| Reservatiemogelijkheid | Ja, op 0486 79 04 09
Riesling & Pinot
4 | Gent | Nonam | Van aperitief tot hotelkamer
Arne Van Wambeke heeft een voormalig café in het Patershol omgeturnd tot een boetiekhotel met een stijlvol restaurant en wijnbar. Terras aan de straatkant. De naam van de zaak is een omgekeerde verwijzing naar Manon, de dochter van de eigenaar.
De sommelier
Wijnkaartsamensteller Joery De Lille draaide mee in de grote gastronomie – hij werkte bij restaurant Horseele – en won in 2016 de wedstrijd voor Beste Sommelier van België. Hij is zaakvoerder van de Gentse wijnhandel Vitis Vin.
Drinken
Een ruime kaart met hoofdzakelijk Europese wijnen. Veel klassiekers, zoals Château Carbonnieux uit Pessac-Léognan, de sauvignon blanc van het Zuid-Afrikaanse Klein Constantia en de Châteauneuf-du-Pape van Château de Beaucastel. Toch ook verrassende ontdekkingen, zoals oranje wijnen en een Libanese cabernet sauvignon.
De goedkoopste fles – een rode blend uit Slovakije – kost 42 euro. Twintig wijnen per glas, ingedeeld per wijnstijl – van fijn wit tot stevig rood, met een aparte vermelding voor cultwijnen. Prijs per glas vanaf 6,5 euro. De wijnkaart staat online, een aangenaam detail.
Eten
Chef Karel Van Oyen zorgt voor verfijnde hapjes – oester met kalamansi, kroket van varkenskop – en ook wat meer uitgewerkte gerechten, zoals aubergine met miso, steamed bun met buikspek of een hamburger met chimichurri-saus. Hapjes vanaf 7 euro, gerechten vanaf 10 euro. Er is ook een barmenu met 6 kleine gerechten (36 euro).
Praktisch
| Tel. | 09 329 49 14
| Website | nonamrestaurant.be
| Zomeropeningstijden | De wijnbar is open van woensdag tot en met zaterdag, vanaf 18.30 uur
| Reservatiemogelijkheid | Ja, online
Nonam
5 | Lennik | Ferment | Wijn van eigen veld
Met zijn ongedwongen sfeer en de zelfbedachte term ‘relaksfood’ lijkt Ferment op een kruising van een brasserie en een tof café. Maar de wijnen zijn hier verrassend top. Achteraan is een ruim en met tentzeilen overdekt terras.
Sommelier
Ferment is een project van de familie Dehandschutter. Zij baten in de streek niet alleen een feestzaal en sterrenrestaurant Sir Kwinten uit, maar maken ook zelf wijn op domein Dappersveld in het Pajottenland. Zoon Yanick Dehandschutter heeft een trofeeënkast vol sommeliersprijzen, van de titel van Beste Sommelier van België tot bekroningen van Gault&Millau en Michelin.
Drinken
Prachtige bierkaart, van bieren uit de streek over gerijpte Orval en andere trappisten tot ambachtelijke lambieken. Twintig soorten gin. Klein maar degelijk aanbod niet-alcoholische mocktails en sappen (met onder meer Pajottenlander appel-gembersap). De kleine kaart met een vijftiental wijnen per glas – waaronder de eigen brut-schuimwijn Dappersveld (10 euro) – is maar een kleine selectie uit de grotere kaart met referenties per fles.
Eten
Een grote selectie charcuterie, maar ook oesters, croque monsieurs en kipkroketten. Vanaf 17.30 uur komen uitgebreidere gerechten op tafel, zoals rundstartaar of zeebaars van grill. Een hoofdgerecht kost tussen de 20 euro en 30 euro.
Praktisch
| Tel. | 02 582 82 82
| Website | ferment.be
| Zomeropeningstijden | Van dinsdag tot en met zaterdag, vanaf 15 uur
| Reservatiemogelijkheid | Alleen voor plekjes vanaf 17 uur