5 restaurants en wijnbars die nieuw én de moeite zijn deze zomer

De lange zomer doet ons vertragen en ontdekken. Sabato vond 5 recent geopende restaurants en wijnbars die deze zomer de moeite van een bezoek meer dan waard zijn.

1. Arbane, Gent | Wijn in de hoofdrol

©Studio Salien
Advertentie

Wie zijn nieuwe zaak de naam van een zeldzaam druivenras uit de Champagne geeft, toont dat wijn er een hoofdzaak is. En met Benjamin De Buck – jarenlang sommelier bij tweesterrenrestaurant Vrijmoed – in de zaal, kan het haast niet anders dat deze wijnbistro bijzondere flessen serveert. Zoek op de kaart van tien bladzijden niet naar overbekende namen – geen kleppers uit Saint-Emilion of Super-Tuscans voor De Buck – maar ontdek er de vin jaune van Tissot, de Libanese Musar of de pinot noir van Oud Conynsbergh, een domein tussen Antwerpen en Lier. Ook tussen de acht wijnen per glas zitten bijzondere dingen, zoals een minerale rosé (12 euro) uit Porto Santo, een Portugees eiland dat tot Madeira behoort.

Advertentie

De Buck opende Arbane eind maart samen met chef Laura Salinas. Zij stuurt vanop de eerste verdieping verzorgde gerechten met de lift naar de kleine eetzaal – er zijn amper 14 plaatsen. Bij romige oesters komt hangop en olie van kaffir, bij traag gegaarde lamsschouder polenta en gremolata (35 euro). Samen met de piekfijne verzorgde setting  maakt dat van Arbane een wijnbistro waar je met plezier langer blijft hangen.

©Studio Salien
  • Wijzemanstraat 4, Gent
  • Tel 09 273 68 10
  • arbane.be
  • Dinsdag en woensdag gesloten
5x relaxen met uitzicht in de beste rooftopbars
Advertentie

2. Romé, Waasmunster | Fine dining bij de Durme

©Chris De Paepe
Advertentie
Advertentie

Een gerenoveerde brasserie aan het einde van een stille straat bij een natuurgebied aan de Durme is het decor voor een stijlvol fine-dining restaurant dat al eind 2023 zijn deuren opende maar toch wat onder de radar gebleven is. Dat is jammer want aan alles is te merken dat het koppel achter Romé veel ervaring heeft, van het stijlvolle onthaal van gastvrouw Griet Van Nieuwenhove tot de slim samengestelde kaart van chef Roel Moyson.

Daarop wisselen klassiekers – vitello tonnato, filet pur – af met meer creatieve bereidingen, zoals kreeft op een open ravioli met chutney van tomaat. Af en toe duiken ook Aziatisch-geïnspireerde bereidingen op, een gevolg van de voorliefde van de chef voor de Thaïse keuken. Zo komt bij mooi gegaarde schelpdieren – scheermessen, mosselen -  prei en een zalige jus die doet denken aan Thaïse thom ka khai-soep, met kokos en zacht-kruidige vadouvan. Een tof adres!

©Chris De Paepe
  • Palingstraat 2, Waasmunster
  • Tel 0469 16 23 21
  • romé.be
  • Maandag gesloten
5 x zalig apéro en tafelen aan het water of in het groen
Advertentie

3. Calle Gato, Heist-op-den-Berg | Spaanse wijn in een parkdomein

Café-Music Hall-Restaurant Bergola was in 1938 het eerste horecaproject in het Bergbos, een park op flanken van de heuvel die deze gemeente in de zuiderkempen haar naam gegeven heeft.  Sindsdien zijn Heistenaars bijna onafgebroken komen feesten in dit halfronde pand met zijn mooie uitzicht. De nieuwste eigenaars openden hier eind juni een wijnbistro die vooral inzet op Spaanse wijnen en gerechten. Dat heeft alles te maken met de voorliefde voor Spanje van Raf Gorris en Kristel Van Looy – haar ouders beleefden in de toenmalige feestzaal hun tweede date.

Het koppel komt uit de banksector maar leerde tijdens reizen naar Spanje de gastronomie en de betere wijnmakers kennen. Een deel van de wijnen die ze hier serveren voeren ze zelf in. De wijnkaart van 13 bladzijden van Calle Gato is intrigerend. Gereputeerde wijnmakers als Remirez de Ganuza uit Rioja wisselen af met ontdekkingen als een mix van merlot en cabernet sauvignon van Gross Hermanos, een bodega 60 kilometer ten noorden van Malaga. De knappe selectie cava – zoals die van Bayod Borrás – toont dan weer dat ook Spaanse schuimwijn top kan zijn.In een wijnkast staan 16 flessen waar klanten met een chipkaart zelf kunnen tanken, van een proevertje tot een volwaardig glas.

Eigenaar Raf Gorris staat zelf in de keuken en heeft naast een suggestiebord – zwaardvis met witte wijnsaus, lamsfilet met lamsjus – vooral tapas in huis, van patatas bravas tot manchego met kweepeer.

  • Bergbos, Kerkhofstraat 4, Heist-op-den-Berg
  • Tel. 015 34 74 84
  • callegato.be
  • Open van donderdag tot en met zondag
Advertentie
5 bijzondere pop-ups om zomers te eten en drinken

4. Osteria Moretti, Hasselt | Van afhaalkoffie tot kreeft

Begin mei verhuisde dit populaire restaurant naar een groter pand in het centrum van Hasselt, amper 200 meter verder. Daardoor konden Alexander Reniers en Tiana Moretti wat ze graag doen nog beter op elkaar afstemmen: ze combineren hun restaurant met een traiteurszaak en delicatessenwinkel. Bij Osteria Moretti kunnen we ’s morgens al terecht voor een afhaalkoffie en in de namiddag voor een aperitief. ’s Middags serveert het duo een Italiaans geïnspireerde lunch met bruschetta, salade caprese en pasta met tomatensaus al heeft hun zaakje ondertussen ook een reputatie voor zijn Caesar-salad, afgewerkt met gegrilde kip. De gerechten van het lunchmenu kunnen op bestelling ook afgehaald worden.

’s Avonds, vanachter een marmeren toog met zicht op de keuken, kunnen we dan weer merken dat zowel chef Reniers als patissier Moretti in sterrenzaken aan de slag geweest zijn – hij onder meer bij Vrijmoed, zij bij De Slagmolen. Er is een vast degustatiemenu in 5 of 6 gangen (98 euro voor 5 gangen) waarbij heel wat luxeproducten – van coquille tot kreeft – in creatieve bereidingen voorbijkomen. De overwegend Italiaanse wijnkaart is bevolkt met veel beroemde namen, van Sassicaia tot Barolo van Gaja en pinot grigio van Elena Walch.

  • Havermarkt 23, Hasselt
  • Tel. 0470 42 97 70
  • osteriamoretti.be
  • Dinsdag en woensdag gesloten.

5. Poncho, Waterloo | Mattagne met maïsbloem

Tacos en tortilla, ceviche en chimichurri. Je zou de Latijns-Amerikaanse keuken niet meteen associëren met Yves Mattagne, de man die we kennen van zijn hause cuinsine kreeftenbearnaise in de Villa Lorraine. Toch blijkt de tweesterrenchef de bedenker van de ruime kaart van Poncho, een fusionrestaurant dat eind mei opende langs een invalsweg in Waterloo. Mattagne maakt er een intrigerende mix van Belgisch-Franse-Peruaanse-Mexicaanse ingrediënten en technieken.

Ja, hij serveert hier zijn beroemde Brusselse wafel met rundstartaar, maar dan wel in een versie met maïsbloem en mayonaise met chipotle, die Mexicaanse chilisaus. In de ceviche van zalm en garnalen duiken kersen en watermeloen op. En bij een gegrilde Argentijnse filet pur komt béarnaise met gebrande tamarillo-tomaat. Poncho is zo een combo van brasserie en Latijns-Amerikaanse comfort food, met hier en daar die geraffineerde handtekening van Mattagne, tot in de korianderscheuten bovenop een krokante taco met zalmtartaar. Naast een ruime cocktailkaart is er ook een degelijke wijnkaart, met veel aandacht voor Zuid-Amerikaanse flessen.

Horecagroep Art Blanc -  bekend van onder meer Brasseries Georges in Ukkel – investeerde in een al even gedesignd interieur. Ook al is Poncho groot, met zijn imposante bar, bamboe-meubels, natuurstenen tafels en een plantenweelde die aan het regenwoud doet denken, weet de inrichting toch Latijns-Amerikaanse warmte in het pand te blazen. Origineel en geslaagd, deze Poncho.

  • Chaussée de Tervuren/Tervuursesteenweg 171, Waterloo
  • Tel. 02 640 81 79
  • restaurant-poncho.be
  • Zondag gesloten
Advertentie