© Les Brigittines

4 onvergetelijke eetervaringen in historische Belgische kaders

Het eten mag dan kraakvers zijn, de locatie ademt historische verhalen uit.

Les Brigittines, Brussel

© Lieven Van Assche
Advertentie

In Les Brigittines wordt de Frans-Belgische brasseriekeuken als kostbaar erfgoed bewaard en tegelijk geactualiseerd.

Advertentie

Op het bord In Les Brigittines wordt de Frans-Belgische brasseriekeuken als kostbaar erfgoed bewaard en tegelijk geactualiseerd. Bovendien druipt de passie voor zowel bier als wijn van de kaart. GaultMillau 2020 bekroonde de zaak vorig jaar terecht tot ‘Brasserie van het Jaar’.

Advertentie
© Cici Olsson

In de keuken De eigenaar en chef Dirk Myny is de zoon van een Vlaamse vader en een Waalse moeder. Hij wist altijd al dat hij kok zou worden. Na zijn opleiding in de hotelschool van Wemmel werkte hij bij de grootheden Eddie Van Maele, Guy Van Cauteren (‘t Laurierblad) en Michel Beyls (L’Oasis). Een echte vakman, dus.

In het geheugen Je smult in een oud art-decopostgebouw aan de Zavel vlak bij de Marollen, met een heerlijk interieur, inclusief houten bar en open haard.

Aan te bevelen Het is moeilijk kiezen tussen in kriek van Cantillon gesmoorde kalfswang of Myny’s zennepot: zuurkool gekookt in geuze van Cantillon, bloempanch (de traditionele zwarte worst van Brussel), droge worst, en wulken.

Op de rekening Een voorgerecht kost gemiddeld 20 euro, een hoofdgerecht 32 euro. Er is een avondmenu in vier gangen voor 65 euro.

Advertentie
Advertentie

Kapellemarkt 5, 1000 Brussel, tel. 02/512.68.91, lesbrigittines.com

Nonam, Gent

© Heikki Verdurme

In Nonam ben je verzekerd van een verfijnde, creatieve en internationaal geïnspireerde keuken met diepgang en zonder tierlantijntjes.

Op het bord In Nonam ben je verzekerd van een verfijnde, creatieve en internationaal geïnspireerde keuken met diepgang en zonder tierlantijntjes.

In de keuken Na een passage in driesterrentempel Hertog Jan had Karel Van Oyen met zijn bistro Vinto in Kruisem al aangetoond dat hoogwaardige gastronomie niet noodzakelijk de prijzen van zijn bekendere buur impliceerde. Toen de zaak in Gent klaar was om te openen, deed het virus de deur op slot. Maar intussen staat de reputatie als een huis.

Advertentie
© © heikki verdurme

In het geheugen Het gerenoveerde pand uit 1739 in het Patershol herbergt een restaurant, wijnbar en boetiekhotel. Tijdens de lockdown kon je complete menu’s laten aanrukken in de sfeervolle kamers. Een aparte ervaring, die het verlangen aanscherpt om hier nog eens te overnachten.

Aan te bevelen Eigenlijk valt hier niets uit de toon, maar een onwaarschijnlijk lekker hapje van kippenlever, rode biet en zure kers staat voorgoed in onze memorie gegrift.

Op de rekening De prijzen variëren van 32 euro voor een driegangenlunch tot 65 euro voor zes gangen (105 euro met wijnen). Gegeven de kwaliteit is dat scherp. Zeer scherp.

Sluizekenkaai 1, 9000 Gent, tel. 09/329.49.14, nonamrestaurant.be

De Victorie, Linden

De productopsomming van de menukaart laat al vermoeden dat dit restaurant nabij Leuven voor de klassieke gastronomie gaat.

Op het bord Oesters, ganzenlever, kalfszwezerik en reebok. De productopsomming van de menukaart laat al vermoeden dat dit restaurant nabij Leuven voor de klassieke gastronomie gaat. Kwaliteitsingrediënten krijgen heel uiteenlopende behandelingen: een oester verschijnt licht gerookt en omgeven door zeewier aan tafel, bij gebakken ganzenlever komen kumquats en pecannoten.

In de keuken De Fransman Sébastien Kister is afkomstig uit de Elzas en werkte bij grote Belgische chefs zoals Bruneau en Mattagne. In dit kasteeldomein slaat hij de brug tussen de klassieke keuken uit zijn thuisland en de vernieuwing die hij in België oppikte: hij serveert zowel gerookte eendenborst met linzen als tonijn met groene curry.

In het geheugen Hier eet je in een piekfijn gerenoveerde hoeve die deel uitmaakt van een kasteeldomein waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 17de eeuw. Bij het domein horen wijngaarden, idyllisch gelegen op een helling tegenover het restaurant.

Aan te bevelen Probeer een paar van de wijnen van het domein: zeker de grüner veltliner en de op Franse eik gerijpte chardonnay zijn de moeite waard.

Op de rekening Viergangenmenu voor 83 euro, voorgerechten vanaf 28 euro, hoofdgerechten rond 45 euro.

Kerkdreef 1, Linden, tel. 016/88.82.86, de-victorie.be

Toma, Luik

Het avontuur begint met een opeenvolging van hapjes, zoals de overheerlijke churros met forel.

Op het bord Het avontuur begint met een opeenvolging van hapjes, zoals de overheerlijke churros met forel. De naam Toma (‘nemen’ in het Spaans) is een woordspelletje en verwijst naar de Iberische moeder van de chef-kok.

In de keuken In de open keuken met een indrukwekkende pizzaoven wordt Thomas Troupin omringd door vier koks. Troupin volgde zijn opleiding bij tweesterrenkok Sang Hoon Degeimbre en behaalde een ster bij La Menuiserie (Waimes), voordat hij hier aan de slag ging.

In het geheugen De prachtige Jardin des Bégards, ingericht als terras bij mooi weer en een verwijzing naar de cisterciënzerorde die hier ooit gevestigd was, duikt voor ons op als we door een steegje op de Boulevard de la Sauvenière lopen, op wandelafstand van de Opéra Royal de Wallonie-Liège. Met de financiële en logistieke steun van een ondernemer uit Malmédy creëerde Thomas Troupin een decor dat net uit een film lijkt te komen.

Aan te bevelen Geen ellenlange kaarten in dit restaurant. Toma werkt met een vijf- en zevengangenmenu. De forel van Ondenval en de aroma’s van de houtoven zijn gewoon overheerlijk.

Op de rekening Zonder aangepaste wijnen betaal je voor het vijf- en zevengangenmenu respectievelijk 80 en 95 euro. Een uitstekende natuurlijke champagne (pinot meunier) wordt aangeboden voor 95 euro.

Boulevard de la Sauvenière 70bis, Luik, tel. 04/295.20.98, toma-restaurant.be