De beste vorm van escapisme? Jezelf opkrullen in de zetel met een verzamelwerk van de mooiste reis-, mode- of autofotografie. Deze tien koffietafelboeken vormen bovenop interessant leesvoer ook fraaie pronkstukken in uw interieur.
1. 'The Alps'
Misschien ben je afgelopen zomer, zoals veel Belgen, voor een keertje níét zuidwaarts getrokken en heb je de Alpen dus in de verste verte niet te zien gekregen. Wie tijdens zijn staycation de slingerende bergpaadjes gemist heeft, kan zijn hart gelukkig ophalen met het nieuwe boek ‘The Alps’.
Fotograaf Lorenz Andreas Fischer legde het gebergte vast in elk seizoen, op elk moment van de dag en in alle weersomstandigheden. Zo toont hij in tweehonderd foto’s hoe veranderlijk het berglandschap is.
‘The Alps. High Mountains in Motion’, 35 euro, verschenen bij teNeues
2. 'Eternal Capri'
Vanuit je luie stoel waan je je met dit boek op een van de meest iconische eilanden ter wereld, een plek die zowel piraten als vissers en filmsterren aantrok. Je ontdekt hoe het vissersdorp Capri evolueerde tot een jetsetspot vol royals, schrijvers en socialites als Oscar Wilde en Jacky Kennedy. Maar ook hoe de Oude Grieken het eiland ontdekten.
Auteur Jean-Pascal Hesse - zelf al dik twintig jaar een trouwe Capri-toerist - toont ook de onbekende kant van het eiland. Je ontdekt verscholen villa’s, Romeinse ruïnes en natuurlijke grotten, royaal geïllustreerd met 200 beelden. Hesse is al 25 jaar pr-directeur bij Pierre Cardin, maar is bovenal historicus en auteur. En dat lees je. Voor uitgeverij Assouline pende hij al meerdere boeken, vooral over Cardin.
49 euro, verschenen bij Gourcuff Gradenigo.
3. 'Carchitecture'
De Belgische architect Willy Van Der Meeren wilde arbeiderswoningen bouwen ‘voor de prijs van een Ford’. En Le Corbusier - zeg gerust ‘Le Carbusier’ - droomde van gestandaardiseerde huizen ‘die van de band rolden als een Citroën’. De Zwitsers-Franse architect fotografeerde altijd een wagen knal voor zijn realisaties, omdat hij de combi architectuur-automobiel zo dynamisch vond. Dat is precies het idee achter ‘Carchitecture: Houses with Horsepower’: een nieuw boek vol straffe woningen waarbij de auto het perfecte accessoire is. Want wat past er nu beter bij een Palm Springs-villa met vlinderdak dan een Cadillac de Ville met geknikte spoiler?
Achter het salontafelboek zitten drie Sabato-huurlingen: de journalisten Thijs Demeulemeester en Bert Voet en fotograaf-vormgever Thomas De Bruyne. Zij onderzochten de link tussen auto’s en architectuur. ‘Een van de opvallendste voorbeelden is de Citroën DS’, vertelt Bert Voet, die u kent van de rubriek ‘Achter de poort’. ‘Die sloeg op het Parijse autosalon van 1955 in als een bom. Filosoof Roland Barthes vergeleek dit toonbeeld van moderniteit met gotische kathedralen. De ontwerper, de onbekende Flaminio Bertoni, was ook beeldhouwer en architect. De DS is geen superdure of exclusieve auto, maar wel een van de iconische designstukken van de 20ste eeuw.’
39,99 euro, verschenen bij Lannoo
4. 'Liaigre Création'
Alberto Giacometti wilde dat hij beeldhouwer zou worden, zijn grootvader zag hem in de paardenwereld belanden, maar uiteindelijk werd Christian Liaigre interieurarchitect en meubelontwerper. In 2016 stapte hij na 35 jaar uit zijn bedrijf, maar hij gaf de estafettestok door.
Recent kwamen zijn opvolgers met een nieuw boek. Daarin volg je hoe een Liaigre-interieur tot stand komt: van de eerste inspiratie en de moodboards tot het uiteindelijke resultaat. Het boek bundelt vijf grote projecten, onder meer een modern paleis in New Delhi, een villa voor Parijse kunstverzamelaars en een domein aan de voet van de berg Fuji.
Het boek ‘Liaigre Création’ is verschenen bij Rizzoli New York, 69,50 euro
5. 'Cabinet of Curiosities'
Wat hebben mineralen, krokodillen, meetinstrumenten, kogelvissen en zeldzame pluimen met elkaar gemeen? Je vindt ze allemaal in een ‘cabinet de curiosités’ of wonderkamer. Een concept dat dateert van de Italiaanse renaissance, toen ze de wereld probeerden samen te vatten in één kamer. Noem het een encyclopedie tussen vier muren. Een razend interessante quarantaineplek dus.
Wie thuis geen rariteitenkabinet heeft, tippen we deze nieuwe Taschen-klepper van maar liefst 350 pagina’s en 4,5 kilo. De Italiaanse topinterieurfotograaf Massimo Listri bezocht 19 Europese rariteitenkamers. Behalve enkele bekende collecties zoals Grünes Gewölbe in Dresden, de Augsburg-kunstkapel in het Zweedse Uppsala en het Rosenborg Slot in Kopenhagen openden ook enkele privécollecties hun deuren, onder meer de Parijse antiquair Kugel.
‘Cabinet of Curiosities’, Massimo Listri, 100 euro, meertalige uitgave in Engels, Frans en Duits, Taschen
6. 'Nordic Islands'
Nu we heel wat landen niet binnen mogen, zijn boeken met reisfoto’s een goed alternatief. Zeker als ze oogverblindend zijn. Zoals dit nieuwe exemplaar over de Noordelijke Eilanden.
Fotograaf Stefan Forster reisde de afgelopen 14 jaar meer dan tachtig keer naar Noorwegen, IJsland, Groenland en de Faeröer-eilanden. Al wandelend, in een kano of op een oude houten zeilboot en zelfs al bengelend aan een steil rotsklif: de Zwitser haalde halsbrekende toeren uit. Maar hij kwam dan ook thuis met verbluffende foto’s van buitengewone afgelegen landschappen en wilde dieren. Nu gebundeld in een nieuw boek.
‘Nordic Islands. Iceland, Greenland, Norway, Faroe Islands’, 256 blz., 39,90 euro, verschenen bij teNeues
7. 'Typisch Belgisch'
Op het eerste gezicht hebben schrijvers weinig te zoeken op Instagram, waar beeld boven tekst triomfeert. Sommigen bewijzen echter het tegendeel. Onder hen: De Tijd-journalist Rik Van Puymbroeck. Zijn rake observaties raken aan de Belgische ziel. En dat wist ook zijn collega Lukas Vanacker. Die schreef het boek ‘Typisch Belgisch’, over de gewoontes die we delen. Hij gebruikt Van Puymbroecks foto’s als illustratie.
‘Typisch Belgisch’ omarmt Belgische eigenaardigheden in de ironische zelfspotstijl van ‘Belgian Solutions’ en ‘Ugly Belgian Houses’. Vanacker boort 75 tradities aan: van wielertoeristen en lintbebouwing tot de bomvolle glazenkasten in cafés, omdat elk biertje zijn eigen glas heeft. Het is een feest van herkenning voor de Belg en een stoomcursus Belgen-DNA voor aangespoelden die de aantrekkingskracht van Colruyt maar niet vatten. Klein minpunt: het boek is niet vertaald naar het Frans of Duits.
‘Typisch Belgisch’, 22,99 euro
8. 'David Hockney'
In deze bizarre coronatijden kunnen we iets leren van David Hockney. De Britse artiest is al 82, maar perfect mee met zijn tijd. In 2009 begon hij te schilderen op zijn iPhone en later op de iPad, toen die zijn intrede deed. Meestal schilderde Hockney het uitzicht vanuit zijn slaapkamerraam. Dagelijks tuurt hij naar de veranderende seizoenen in zijn tuin in het stadje Bridlington in East Yorkshire. Verwelkte bloemen, een zonsopkomst, lila-achtig ochtendlicht, besneeuwde takken en ontluikende bloesems: Hockney legde het allemaal vast.
Uitgeverij Taschen bundelde 120 raamschetsen, gemaakt tussen 2009 en 2012, in een luxueuze uitgave van duizend exemplaren: 250 pagina’s op groot ‘baby sumo’-formaat, verpakt in een doos en gesigneerd door de kunstenaar.
1750 euro voor het boek. Er zijn ook ‘art editions’ met een bijgevoegde genummerde en gesigneerde print van een van zijn raamtekeningen, vanaf 8500 euro, Taschen.
9. 'Peter Pan'
Wie ooit een boek van Brecht Evens las, weet hoe uniek de Belgische striptekenaar is. Evens, die al jaren in Parijs woont, maakt gelaagde tekeningen en zijn verhalen balanceren tussen fantasie en werkelijkheid.
Niet zo verwonderlijk dat de onafhankelijke Amerikaanse uitgeverij Beehive hem vroeg om een dertigtal nieuwe tekeningen te maken bij de originele ‘Peter Pan’-tekst uit 1911 van J.M. Barrie. Het boek past in een reeks van Beehive waarin het de beste illustratoren vraagt om klassiekers een nieuw gezicht te geven.
100 dollar, te bestellen via beehivebooks.com/shop/peterpan
10. 'Petites Luxures'
Frankart verschool zich lange tijd achter zijn pseudoniem Petites Luxures. Maar sinds hij zijn job als artdirector opzegde, gaat hij voluit voor zijn illustratorcarrière. Zijn erotische, maar altijd stijlvolle en uitgepuurde pennenstreken met een vleugje humor haalden zelfs de Amerikaanse Playboy. En ze ontsnappen al sinds 2014 aan de strenge Instagram-censuur die elke blote borst weigert, of die nu van Rubens is of van Rihanna. De getekende versie van Frankart kruipt wél door de mazen van het net.
15 euro, verschenen bij Lannoo