Voor de derde keer op rij breekt een weekend aan met gesloten restaurants, winkels en musea. Omdat ook in huis en tuin werken na een tijdje gaat vervelen: een verse lading tips voor een (in de mate van het mogelijke) bruisend weekend.
Aan de slag met fermentatie
De echte hamsteraars hebben intussen al een ‘panic room’ aangelegd vol conserven, droge voeding en - uiteraard - wc-papier. Minstens zo lang houdbaar zijn gefermenteerde producten, een eeuwenoude bewaartechniek die nu weer floreert op Instagram. Wij gingen aan de slag met weckpotten voor zelf gebrouwen mocktails met kombucha, en geven onderweg de beste DIY-tips om zelf te fermenteren. Keukenpret gegarandeerd.
Kunst aan huis
Het platform Google Arts & Culture maakte het al langer mogelijk: de collecties van instituten als het Guggenheim in New York, Musée d’Orsay in Parijs of Tate Britain in Londen virtueel bewonderen, met 360°-tours en interactieve animaties.
In coronatijden gaan Belgische musea nog een stap verder. Zo organiseert het Hortamuseum live rondleidingen onder de noemer Horta@Home, en dompelt ook Bozar@Home je onder in de expo’s over Keith Haring en Yves Klein.
Helemaal indrukwekkend is de videoreeks over ‘Stephan Vanfleteren – Present’ in het FOMU, met zes afleveringen op Facebook. Ook dat je de expo ‘Van Eyck was here’ moet missen, valt maar een beetje te betreuren: op de digitale versie van de werken kan je inzoomen tot de laatste verfkorrel.
Lees ook: ‘De grootste kunstgalerie ter wereld: de metro in Stockholm’ en ‘Expo: zelfs Talibanstrijders zitten aan de schmink’.
Winkelhieren
Open deur: lokale boetieks hebben het moeilijk sinds ze verplicht de deuren sloten. Gelukkig kan je hen ook steunen vanuit de zetel. Of je nu op zoek bent naar een pyjama die gezien mag worden of beautyproducten voor een selfcareoffensief: deze webshops van eigen bodem blijven up and running.
Wie zelfs de post niet vertrouwt, kan eens een kijkje nemen bij initiatieven als ‘Hamsteren in Mechelen’: boetieks verkopen er nu cadeaubonnen om later in te zetten. Andere merken, zoals het hippe Franse Modetrotter, houden de webshop wel open, maar leveren pas zodra het besmettingsgevaar is geweken.
Ga op restaurant…
… aan je eigen keukentafel. Heel wat initiatieven bundelen inmiddels de plekken waar je daarvoor terecht kan. Zo maakte Gault&Millau een lijstje van gastronomische restaurants met traiteurdienst, covert de speciaal daartoe opgerichte site ThuisOpResto bezorg- en afhaalopties in je buurt en maakte zowel Horeca Vlaanderen als Visit Brussels een dergelijk lijstje.
Wij van onze kant testten de lekkerste afhaalmaaltijden van sterrenrestaurants, zoals het Eyckerhof en Colette. Voorts gingen we ook in Brussel op zoek naar lekkere restaurants die van op een afstandje actief blijven.
Terug naar de natuur
Een zeldzame reden om nog uit uw kot te komen: een stevige wandeling in de natuur. Dat kan gezapig klinken, maar het tegendeel is waar: ook voor corona meer werd dan een Mexicaans biertje boomde wandelen als hét wondermiddel voor een betere nachtrust, een opgewekt humeur en een lang leven.
Nog zo’n trend met bottines als dresscode: wildplukken, oftewel je eigen kost verzamelen in het bos. Lees hier waarom culinaire helden als Jamie Oliver en René Redzepi er wild van zijn, en hoe je er zelf aan begint.
Geef je interieur een facelift
Nu we met z’n allen verplicht cocoonen, maken we het ons maar beter gezellig. Bovendien belet geen enkele lunchdate of apero je om urenlang te grasduinen op interieursites.
Om je op weg te helpen: wij namen poolshoogte op internationale meubelbeurzen voor dé designtrends van 2020, en selecteerden alvast zes pronkstukken voor een frisse look. Nog een tip: denk ook eens aan een bas-reliëf als eyecatcher, want deze eeuwenoude beeldhouwtechniek is weer helemaal terug van weggeweest.
Verzacht de pijn met goeie wijn
In de zon zitten kan dan alleen op je eigen terras, dat betekent nog niet dat daar geen goed glas wijn bij mag. Welgekomen is dus de Antwerpse start-up Our Daily Bottle: dankzij hun digitale wijncursus, hometastings en ‘quarantwijnen’ aan huis beleef je de hele crisis in een roes.
Ook de vermaarde Britse wijnautoriteit Jancis Robinson bundelde wereldwijd wijnhandelaars die tijdens de pandemie (vaak gratis) aan huis leveren. In haar lijstje staan inmiddels al 15 Belgische leveranciers, van het Antwerpse La Scoperta (specialist in Italiaanse wijnen) tot de natuurlijke wijnen van Roi des Rois in Destelbergen. Bijna dagelijks wordt de lijst verder aangevuld.
Lees ook onze artikels over de Italiaanse wijnmaakster Beatrice Gaudio, de beste merlot van Zuid-Afrika en cool-climatewijnen in België.
Virtueel op reis
Je biezen pakken en de coronacrisis even vergeten, voorlopig zit het er niet in. Gelukkig schiet ook bij dat euvel het internet te hulp: speciaal voor deze quarantainetijden lanceerde Google Earth virtuele tours langs de mooiste nationale parken in Amerika.
Liever alvast wegdromen van het ultieme droomhotel dat je meteen na de ‘lockdown’ wil boeken? Wij maakten een virtuele reis langs vijf absolute pareltjes, van Bali tot Santorini.
Begin met een kuur
Wie thuiswerkt, grijpt dan misschien sneller naar snacks, tegelijk zijn het de ideale omstandigheden voor een nieuwe leefgewoonte: de bedrijfskantine lonkt niet en je hoeft geen lunchbox te prepareren alvorens te pendelen.
Wat wij alvast kunnen aanraden: intermittent fasting voor een optimale spijsvertering, de heilzame werking van algensmoothies en de immuniteitsboost van het alcoholische melkdrankje ‘kefir’. Extra bonus: niemand die je erop kan aanspreken welk brouwsel nu weer op je bureau prijkt.
Steun lokaal fotografietalent
In de mailbox van heel wat fotografen regent het geannuleerde shoots. Om hun een hart onder de riem te steken zet het Belgische fotoagentschap Initials L.A. een onlineshop op poten.
Hier shop je betaalbare limited-editionprints van 26 fotografen uit hun stal, zoals Frederik Vercruysse, Jef Boes, Serge Leblon en Martina Bjorn. Alle foto’s kosten evenveel (125 euro voor A4 en 200 euro voor A3) en de volledige opbrengst wordt eerlijk verdeeld onder alle deelnemende fotografen.