Charlotte De Backer bestudeert als professor de sociale aspecten van eten en is auteur van het boek ‘niet iedereen kan een bizon schieten’. Ze is niet alleen academisch bezig met eten, ook haar weekend draait er helemaal om.
‘Zaterdag is mijn favoriete dag, omdat ik weet dat er een zondag volgt.’ Professor Charlotte De Backer (44) schreef ‘Niet iedereen kan een bizon schieten. Waarom de wereld om zeep gaat als we niet samen eten’. Aan de Universiteit Antwerpen bestudeert ze de sociale aspecten van eten vanuit een evolutionair perspectief.
Elk weekend gaan we op culinaire wereldreis: ‘Via Amazon liet ik al Tim Tams uit Australië overkomen.’Charlotte De Backer
'Zowel samenwerking als menselijke moraliteit en fairness zijn terug te brengen tot het verzamelen en verorberen van voedsel, betoogt De Backer in het heerlijke boek. Ook haar eigen weekend draait rond eten. Maar ze schreef géén kookboek. ‘Daarin ben ik nogal dogmatisch: alleen chef-koks mogen dat doen.’
7 AM - ‘Mijn zaterdag begint vroeger dan ik zou willen, met de bijna zesjarige Mia als natuurlijke wekker. In een poging om het slapen wat te rekken, kruip ik nog even bij haar.’
8.30 AM - ‘Ik wil even met rust gelaten worden, koffiedrinken en mijn krant lezen. Ik kan de coronakalmte best waarderen. Sinds kort maken we elke zaterdag een culinaire reis. Mia kiest waarnaartoe. Australië was niet evident. Via Amazon bestelde ik Tim Tams: een soort Twix, maar klein en vierkant. Ik heb er schandalig veel voor betaald. Vandaag reizen we naar Gent. Dus gestreken mastellen als ontbijt.’
10.30 AM - ‘Ik breng Mia naar het tennis en ga producten scouten. Voor mosterd van Tierenteyn trek ik naar Van Tricht, gespecialiseerd in kazen en streekproducten. Het fantastische personeel legt de historiek en bereiding van elke kaas uit. Na een half uur ben ik slechts drie plaatsen opgeschoven en moet ik Mia bijna terughalen. Ik heb alleen mosterd nodig en vraag of ik voor mag. Het mag.’
12.30 PM - ‘Bij Delhaize haal ik de boodschappen op die ik online heb besteld. Ik ben een neurotische planner, met een menu voor elke dag. Daarbij komt een schizofreen kantje boven: ik ben zeer georganiseerd, maar ook chaotisch en vreselijk slordig. Ik verlies elke dag spullen. Ons huis is nooit opgeruimd.’
1 PM - ‘Uitgebreide lunch: boterhammen met Ganda-ham, ‘uuflakke’ en de mosterd.’
2.30 PM - ‘We wonen bij het Te Boelaerpark in Borgerhout. Doorgaans gaan we op zaterdag naar buiten, met vrienden. Nu pakken we dozen in. Binnenkort verbouwen we. Ik vind veel spullen terug. Mijn man Ivo is architect en droomt van een zo leeg mogelijk huis. Maar ik ben een enorme verzamelaar. Een gom uit het eerste leerjaar: ik kan die niet wegdoen.’
5.30 PM - ‘Koken doe ik alleen. In onze vooralsnog piepkleine keuken kun je niet met z’n tweeën staan. Maar het is ook mijn ontspanning. Mia helpt wel graag. Voorlopig blijft dat beperkt tot potten aflikken. Correctie: ook verse pasta draaien besteed ik al aan haar uit.’
6.30 PM - ‘Na het aperitief is er Gentse waterzooi en de gisteren gebakken mokken. Aan het Piva volg ik één avond per week een bakkersopleiding. Ik zal er zes jaar over doen. Het is een beetje een plan B, voor als ik het aan de universiteit niet volhoud.’
‘Samen eten is bijzonder, maar wat lastig. Ivo is Nederlander en kreeg de eetcultuur niet mee. Hij is ze hard gaan appreciëren, maar heeft nog altijd de neiging om meteen na de maaltijd de borden af te ruimen. En Mia is een lastige eter: een paar happen kost een uur.’
8 PM - ‘Mia in bed krijgen is een avondvullende activiteit. Maar ze blijft een schat.’
9.30 PM - ‘Tijdens corona kijken we meestal een film of serie. Het beklijvende Scandinavische Netflix-drama ‘Quicksand’ hebben we op twee avonden gebingewatcht. Ik kijk ook graag snert-tv, zoals ‘Bonusfamiljen’.’
11 PM - ‘Ik schiet nog in een bakkramp en maak croissants, koffiekoeken of Engelse muffins voor de buurt. Ik ga door tot na middernacht en snor online ook al wat gerechten op. Volgende week gaan we naar Spanje.’