De flip phone
De flip phone
© Studio Pong

De flip phone | Waarom je (g)een smartphone nodig hebt die dichtklapt

Een gadget verlicht de zwaarte van het bestaan. Aflevering 2: de flip phone. Of waarom je (g)een smartphone nodig hebt die dichtklapt.

Fun

Toen de iPhone nog moest worden uitgevonden, waren klaptelefoons een dingetje. Ik oefende als tiener elke avond op mijn kamer om mijn Motorola met de nodige cool open en dicht te klappen. Ik zou geld geven om dát gevoel nog eens op te wekken. Met de nieuwe generatie, die voor meer dan de helft uit een breekbaar scherm bestaat, is dat plezier niet helemaal verzekerd.

Advertentie
Hoe gaat het nu écht met je? De ‘Oura Ring’ vertelt het je
Advertentie

Innovatie

Terwijl de gewone smartphone zo goed is geworden dat je dankzij de camera’s kunt inzoomen op maankraters, moet er bij de vouw­telefoons nog wat innovatiewerk gebeuren. De camera’s, de batterij en het werkgeheugen zijn vergelijkbaar met die van hun platte zusjes.

De vouwtechnologie was in de begindagen het meest tere punt. De Amerikaanse technologiewebsite CNET zette in 2019 als eerste een livestream op waaruit bleek dat de eerste generatie Samsung Galaxy Z Fold er na 119.000 bewegingen de brui aan gaf. Dat aantal is bij de nieuwste generatie opgetrokken tot 400.000. Daar kan een mens een jaar of vijf zijn telefoon mee open- en dichtklappen.

Grootste minpunt: door alle extra onderdelen om een telefoon te vouwen, zijn de toestellen minder resistent tegen stof en vocht.

‘Back To Work’-gadgets | Poetsen, stilte en productiviteit

Nut

Waarom zou je een smartphone dichtklappen als een boek? Voor zakenlui die veel onderweg zijn, biedt een flip phone zoals de OnePlus Open en de Galaxy Z Fold 6, die je horizontaal openklapt, drie functies ineen. Je kunt hem gebruiken als smartphone, als minitablet, en sommigen koppelen er een muis en klavier aan, om de telefoon te gebruiken als minicomputer.

Advertentie
Advertentie

Smartphones zoals de Motorola Razr 50 of de Samsung Galaxy Z Flip 6, die je doormidden vouwt tot een make-updoosje, zijn spek voor de bek van jongeren. Je plooit hem als een minitrapladder open om hem rechtop te zetten. Met de zelfontspanner schiet je makkelijk foto’s en video’s van jezelf.

Opruimgoeroe Marie Kondo gaat in zee met Antwerpse start-up Stolp

Prijs

Voor de goedkoopste smartphone die je opvouwt tot een make-updoosje betaal je al snel negenhonderd euro. De middenklasse zweeft rond 1.300 euro. Uitpakken op een vergadering met een klaptelefoon met alle mogelijke snufjes doe je voor 2.400 euro. Daar heb je ook een MacBook Pro 14 inch voor.

Advertentie
Gesponsorde service

Lees Meer