Het ‘cruelty free’ vegan huis van woonblogster Suszi Saunders.
Het ‘cruelty free’ vegan huis van woonblogster Suszi Saunders.
© rv

Zonder koeien-, schapen- en ganzenleed: is uw huis al cruelty free?

U kookt al veganistisch en in uw kleerkast en op uw kaptafel is stilaan ook alles plantaardig. Hoog tijd om de rest van uw huis cruelty free te maken. Klaar voor veervrije dekbedden en veganistische verf?

Advertentie
De Volage EX-S-sofa van Philippe Starck in vegan bekleding op basis van appels.
De Volage EX-S-sofa van Philippe Starck in vegan bekleding op basis van appels.
© rv

Het lijkt op leer, maar in werkelijk is het gemaakt van appels. Begin dit jaar presenteerde de Franse sterdesigner Philippe Starck enkele van zijn Cassina-klassiekers met een nieuwe bekleding: een leer-lookalike vervaardigd van appels.

Tijdens het Salone del Mobile begin april in Milaan toonde Cassina de Back-Wing-stoel van de Spaanse ontwerpster Patricia Urquiola in dezelfde stof. ‘We onderzoeken het materiaal en hopen het stuk snel in productie te brengen’, klinkt het bij het Italiaanse merk.

Advertentie

Vegan is vandaag veel meer dan plant-based eten. Het vegan spectrum spreidt zich als een olievlek uit over al onze leefdomeinen. Want als je geen dieren of dierlijke producten wil opeten, dan wil je ze ook niet aantrekken, op je gezicht smeren of in je huis zetten.

Eind vorig jaar verscheen het koffietafelboek ‘Vegan Interiors’, met huizen waar geen levend wezen voor heeft moeten afzien. De schrijfster is de Amerikaanse decoratrice Deborah Rosenberg, oprichtster van DiMare Design en van de infowebsite Vegandesign.org, een uitstalraam voor ‘healthy & humane interiors’.

De vegan kamer in het Hilton Bankside in Londen.
De vegan kamer in het Hilton Bankside in Londen.
© rv

In Londen opende het Hilton Bankside onlangs de allereerste veganistische hotelkamer, getekend door de trendsettende designtandem Bompas & Parr. ‘Veganisme is niet langer louter een foodtrend, maar een filosofie die je hele levensstijl beïnvloedt’, aldus Bompas & Parr.

Nog in Londen lanceerde 2LG Studio een collectie veganistische meubels. En kijk ook eens naar Chloe Bullock van Materialise Interiors en Emily Turnbull van Studio Can Can: allebei gespecialiseerd in vegan interieurprojecten. Turnbull noemt ‘food de trekker van de vegan hype’, maar volgens haar zal design volgen en is die over twee jaar zeker even groot, zo niet groter dan de eettrend.

Levend gepluimd

De Britse tak van de dierenrechtenorganisatie Peta reikt sinds 2017 de Peta Vegan Homeware Awards uit in maar liefst tien categorieën, zoals beste vegan kaars, beste zijdevrije lakens en beste vegan sofa tot en met het beste vegan huisdieraccessoire. Het namaakschapenvel van Ikea won al twee jaar op rij. Ook de donsvrije dekbedden van Habitat vielen in de prijzen, net als een acryl plaid van Zara Home. Cruelty free wonen hoeft dus niet per se duur te zijn.

Advertentie
Advertentie

Peta hoopt met zijn awards enthousiaste veganisten - in het Verenigd Koninkrijk verviervoudigde hun aantal tussen 2014 en 2018 van 150.000 naar 600.000 - ervan te overtuigen hun levensstijl door te trekken naar hun hele woning. Want niet alleen in slachterijen gaat het er volgens de organisatie gruwelijk aan toe. Sommige schaapscheerders werken zo agressief dat een beest al eens zijn nek breekt. En ganzen en eenden worden vaak nog levend gepluimd.

Aan een lederen zetel worden acht koeien opgeofferd. Voor twee hoofdkussens en een dubbel donsdekbed heb je de veren van 88 ganzen nodig. In een plaid gaat wol van zeven schapen, in een tapijt wol van vijftien schapen.

Gamechanger

Advertentie
Het ‘cruelty free’ vegan huis van woonblogster Suszi Saunders.
Het ‘cruelty free’ vegan huis van woonblogster Suszi Saunders.
© rv

Een van de winnaars van de Peta-awards vorig jaar was de Londense woonblogster Suszi Saunders. Noem haar gerust de Stella McCartney van de interieurwereld. Zoals vegan modepionier McCartney andere labels inspireerde om de veganistische toer op te gaan en geen leder, zijde of bont in hun collecties te verwerken, zo toont Saunders haar 38.000 Instagram-volgers hoe je 100 procent veganistisch kunt wonen.

‘Drie jaar geleden besloot ik vegan te worden. Kort erna kochten mijn man en ik een huis. Het leek me logisch dat te renoveren in lijn met mijn nieuwe levensstijl. Ik zocht diervrije alternatieven, zoals nepleren zetels en katoenen tapijten. Die bleken vaak zelfs goedkoper dan de real deal in leer of wol’, vertelt ze. ‘Het wordt steeds gemakkelijker om ethische woonspullen te vinden, zelfs bij grote ketens.’

Dons en pluimen zijn gemakkelijk te vervangen door boekweit, bamboevezels, hennep of tencel, een nieuwe duurzame vezel gemaakt van eucalyptus.

© Maurizio Montalti

Bovendien groeit ook het vegan designaanbod. Designer Jonas Edvard bijvoorbeeld maakt stoelen en lampen uit mycelium, een materiaal gemaakt van zwamvlokken. Het vegan mycelium heet de gamechanger voor de designwereld én het milieu te zijn.

Vegan verfborstel

Al gaat veganistisch wonen verder dan een wollen tapijt of lederen zetel bannen of vervangen. In heel wat decoratiematerialen zitten dierlijke elementen. Zo bevat verf vaak caseïne, een dierlijk eiwit uit melk. Ook de kleurstof karmijn (uit schildluizen) en het glansmiddel schellak (ook uit luizen) zijn niet diervrij. Terwijl ook uw verfkwast zelf vaak dierlijk is, wegens gemaakt van echte dierenharen.

Ook laminaat en kamerbreed tapijt bevatten vaak dierlijke lijm of wolvilt. Of wat dacht u van (geur)kaarsen, waarin meestal bijenwas zit, naast het dierlijke vet stearine.

Mindswitch

Vegan design mag dan in de lift zitten, toch moet de grote stap voorwaarts nog gezet worden. En daarvoor is een serieuze mindswitch nodig. Voorlopig hebben natuurlijke materialen immers nog altijd een betere bijklank dan synthetische. Al klopt dat gunstige imago niet altijd, zegt Rosenberg. ‘Dierlijke producten zijn niet de meest duurzame keuze. Pas als mensen zich daarvan bewust worden, kan er echt iets veranderen.’

Designer Don Yaw Kwaning treedt haar daarin bij. Hij studeerde vorig jaar cum laude af in Eindhoven met een zadelleer-achtig materiaal, ontwikkeld op basis van linoleum. ‘Het zijn de consumenten die de vegan kar moeten trekken. Producenten denken vooral aan geld. Omdat vegan momenteel duurder is, zullen ze niet uit zichzelf overschakelen. De consument heeft de macht in handen. Zodra de vraagt stijgt, zullen de fabrikanten niet anders kunnen dan volgen.’

Het boek ‘Vegan Interiors’ is te koop via Amazon, 149 dollar, vegandesign.org



Gesponsorde service

Lees Meer