Een postmodernistische tempel van hedendaagse terracotta: daarmee pakte de Spaanse designstudio Masquespacio uit op het jongste Salone del Mobile.
Een postmodernistische tempel van hedendaagse terracotta: daarmee pakte de Spaanse designstudio Masquespacio uit op het jongste Salone del Mobile.
© Courtesy Masquespacio

Terracotta maakt comeback

Terracotta passé? Niet zo snel. Van bloempotten tot lampen en zelfs spaarpotten: jonge designers vinden de klassieke roodbruine aardewerken opnieuw uit. En zelfs als interieurkleur mag het weer. Kleileuk.

Er viel niet aan terracotta te ontsnappen op de jongste meubelbeurs van Milaan. Het leek wel of het rode aardewerk overal was. De Spaanse designstudio Masquespacio bouwde een postmodernistische tempel van hedendaagse terracotta objecten naar aanleiding van de honderdste verjaardag van Poggi Ugo, een van Italiës belangrijkste terracottafabrikanten.

Advertentie
© Courtesy Masquespacio

Op de expo Norwegian Presence en de stand van het Russische Supaform waren de bloempotten én stoffen stoelen in terracottakleur gehuld. En zowat de hele tentoonstelling van het Belgische Brut-collectief baadde in aardetinten.

Advertentie

De trend sluimerde ook op de recentste designbeurs Collectible in Brussel. Daar kon je terracotta onder meer spotten in een boonvormige sofa van Objects of Common Interest, in de aardekleurige details bij de Belgische Nortstudio en een salontafeltje van Garnier & Linker.

Uitvinding

Terracotta (in het Italiaans letterlijk 'gebakken aarde') is een eeuwenoude techniek waarbij rode vrij grove, poreuze klei op 1.000 °C wordt afgebakken en meestal ongeglazuurd wordt gelaten. Het is waarschijnlijk een van de vroegste uitvindingen van de mensheid. Tijdens opgravingen in Mohenjo-daro, in het huidige Pakistan, vonden archeologen terracotta vrouwenbeelden die dateerden van 3.000 à 1.500 voor onze jaartelling.

Door de eeuwen heen was het een populair materiaal voor kunstenaars en ambachtslieden, die er behalve beeldhouwwerken ook dakpannen, bakstenen, water- en afvalwaterleidingen en aardewerk uit vervaardigden. Tegenwoordig moeten we bij terracotta echter vooral denken aan dakpannen en kitscherige bloempotten.

Millennial pink

Dat tijdperk is voorbij, dankzij jonge designers die de klassieke roodbruine aardewerken bloempot opnieuw uitvinden of er zelfs totaal andere voorwerpen uit boetseren. En zelfs als interieurkleur mag terracotta weer.

Waarom de trend nu doorbreekt? Waarschijnlijk omdat terracotta zo goed combineert met het millennial pink of poederroze dat we blijkbaar nog steeds niet beu zijn. Maar misschien ook omdat we verlangen naar iets natuurlijks en gegronds. Met beide voeten op de grond, in de tuin en in het interieur.

Dankzij deze designers wordt terracotta weer hip

Valeria Vasi

Advertentie
Advertentie
© rv

Van een passende naam gesproken. De Spaanse Valeria Vasi maakt behalve sculpturen immers vooral… vazen. Ze vervaardigt ze met de hand in Barcelona, en elk stuk is uniek.

Vanaf 125 euro op www.valeriavasi.com

Lauren Van Driessche

© rv

Terracotta is een van de favoriete materialen van de jonge Belgische interieurarchitecte en keramiste Lauren Van Driessche. Ze ontwierp onder meer een terracotta lamp voor het Belgische merk Serax (foto) en een ‘folding lamp’ onder haar eigen naam. Ze maakt alles met de hand in haar atelier in Genk.

Tero Kuitunen

© rv

Voor deze collectie draaispiegels van terracotta liet ontwerper Tero Kuitunen zich inspireren door het zinderende blauw en dieprode terracottakleur die als een rode draad door de beroemde Majorelletuin in Marrakech lopen.

Vanaf 680 euro. www.terokuitunen.com

Simone Bonanni

© rv

‘Zachtjes onvolmaakt’, noemt de Italiaanse designer Simone Bonanni zijn terracotta tafeltjes voor het designmerk Moooi. De tafeltjes, in Italië gefabriceerd, kregen een ronde basis met lichtjes onregelmatig gevormd, glanzend tafelblad.

Vanaf 766 euro. www.moooi.com. Ook beschikbaar bij Domus Plus in Roeselare. www.domusplus.be

Domenico Orefice

© rv

Deze ‘salvadané’, ‘geldspaarder’ in het Milanese dialect, is technisch gezien een spaarpot, maar volgens ontwerper Domenico Orefice kun je de rode kleipotten ook als bloempot of gewone pot gebruiken.

Garance Vallée

© rv

Met haar 35.900 volgers op Instagram en trendy designesthetiek is de Franse Garance Vallée een designer-schilder-beeldhouwster op maat van de Instagramgeneratie. Ze ontwierp onder meer een indrukwekkende architecturale presse-papier en pennenhouder van terracotta en gebruikte de kleur in een installatie (foto) voor Martina Gamboni in Milaan.

Prijs op aanvraag.




Advertentie
Gesponsorde service

Lees Meer