© Annick Vernimmen

Op zoek naar inspiratie voor uw interieur?

Of het nu voor uw villa, loft, appartement of tuin is: haal inspiratie uit de vijf inter- en exterieurs die ons bijbleven het voorbije jaar.

1. Inspiratie uit Bauhaus-icoon Villa Tugendhat

Advertentie

Revisited: Villa Tugendhat, een van de Bauhaus-iconen van architect én Bauhaus-directeur Ludwig Mies van der Rohe in het Tsjechische Brno. 

Advertentie

Het gebouw staat sinds 2001 op de werelderfgoedlijst van Unesco en zeven jaar geleden onderging het icoon een complete restauratie. Sindsdien is het enige voorbeeld van modernisme in de Tsjechische republiek als museum opengesteld voor het publiek.

2. De nieuwe loft van de oprichters van het Belgische designlabel Serax

‘We waren vastgeroest in onze woning in Brasschaat’, klinkt het bij Axel Van den Bossche, CEO en oprichter van het Belgische designlabel Serax.

De nieuwe loft in een Berchems kasteeltje betekent niet alleen een blank canvas voor de stukken van Serax, Valerie Objects en het persoonlijke werk van zijn vrouw Marie Michielssen. Het is ook de start van een nieuw leven. ‘Ik beleef hier een tweede jeugd.’

Advertentie
Advertentie

De ruime loft met hoge plafonds en grote open ruimtes leent zich perfect voor het uitstallen van kunst en design. ‘Het was een beetje een proces van trial-and-error om alles de juiste plek te geven’, zegt Van den Bossche.’

3. Hemel op 106 meter: het appartement van architect Massimiliano Locatelli

Criticasters noemen de Velascotoren Milaans lelijkste toren, maar architect Massimiliano Locatelli was onmiddellijk verkocht: boven de eerste 18 kantoorverdiepingen is de robuuste top goed voor negen woonetages met grote ramen en een panoramisch uitzicht. Zijn 85 vierkante meter grote appartement op de 23ste verdieping heeft een overdekt dakterras: zelfs als het regent, zit de architect goed.

De architect zocht een woning die hem kon verleiden om 's avonds tijdig te stoppen met werken en naar huis te gaan. Het appartement moest de concurrentie aankunnen met de San Paolo Conversokerk in Milaan. Zijn architectenbureau transformeerde de 17de-eeuwse kerk tot zijn hoofdkantoor, inclusief originele fresco's.'Ik vond dit appartement toevallig, maar wist onmiddellijk dat het was wat ik zocht.'

4. De tuin: het ideale decor voor kunst

De woning van tuinarchitect Serge Delsemme staat midden in de bossen: het lijkt wel een boomhut, omringd door eiken, essen, beuken en haagbeuken. Delsemme koos voor een wilde tuin met veel bomen. Nieuwe planten werden eerder op basis van hun blad- en kruinvorm gekozen, niet per se voor hun kleur. Ook weinig onderhoud was een selectiecriterium.

De tuin vormt het ideale decor voor kunst. Zeven kunstenaars, onder wie de Belgische auteur Eugène Savitzkaya en de Amerikaanse kunstenaar-architect Peter Downsbrough, kregen er carte blanche. Zij werkten vooral met lokale leisteen uit de oude groeve Warmifontaine wat verderop.

5. 'Ik kon hier alles uitproberen wat ik maar wou'

'Ik heb jaren ervaring met materialen kiezen, interieurs aankleden en de optimale circulatie bedenken. Maar veel van die realisaties werden weer afgebroken, typisch in de luxesector.'

'Nu kon ik zelf eens alles van nul bedenken voor mezelf. Iets dat blijft bestaan, iets waar ik volledig mijn zin kan doen. Het huis is een staalkaart van mijn smaak. Daarom gebruik ik mijn handtekening ook als kastdeurgreep. Als je niks durft, verleg je nooit de grenzen. Ik wil buiten de lijntjes kleuren.'

Pauline Vanthournout werkt al jaren als interieurarchitect voor Chanel. Ze tekent onder meer winkels, pop-upshops en scenografieën voor rondreizende tentoonstellingen. Maar het kriebelde om ook in eigen naam interieurs te ontwerpen, dus werd ze freelance. Ze realiseert nog altijd grote opdrachten voor Chanel over de hele wereld, maar opende dit jaar ook een eigen kantoor in haar thuishonk Knokke.

Ontdek meer



Advertentie
Gesponsorde service

Lees Meer