Omdat handhygiëne tegenwoordig bijna een fulltimejob is: een selectie wastafels die het warm water heruitvinden. Of dat toch proberen.
Sister Act
Voor haar zus Isabel richtte interieurarchitecte Nathalie Deboel de voormalige dokterswoning Villa Landing van Henry Van de Velde (1933-1934) in Astene in als restaurant Au Bain Marie. De knipogen naar de jaren 30 zijn talrijk in het interieur, maar een echte restauratie was het niet. Dit is ook beslist geen wastafel die Henry Van de Velde zou ontwerpen.
Maar wie zijn handen gaat wassen in het restaurant aan de Leieoevers, had dit handwasbakje wellicht al gespot. De natuursteen vond Deboel bij Van Den Weghe in Zulte, voor de bruine kalkpleister werkte ze samen met het stukadoorsbedrijf Aardig Gedacht uit Brugge. De kraan komt uit de Tara-reeks van Dornbracht.
Wassen in beton
De Brit Tim Bayes produceerde 15 jaar lang betonnen maatwerk voor toparchitecten. In 2013 besloot hij zijn eigen lijn van betonnen wastafels te lanceren: Kast Concrete Basins. De collecties vallen op door hun grafische vormen en funky kleurenpalet. Kast werkt met collecties, maar elk stuk wordt op maat vervaardigd in een productiehal in Nottinghamshire. Waterl’eau in Antwerpen verdeelt de producten.
Elegante waterspuwer
Het was een van onze ontdekkingen vorig jaar op de Dutch Design Week in Eindhoven: deze Elance-kraan van Paulina Neiser. Met dit product studeerde de Duitse ontwerpster af aan de Design Academy. Knap is hoe de kraan een elegante waterspuwer wordt die tegelijk als legplankje dient. Neiser werkte ook een douchekraan uit in brons en koper: materialen die mettertijd gaan patineren.
Monumentale eyecatcher
Voor ze haar eigen bureau oprichtte, deed interieurarchitecte Julie Thiers ervaring op bij Nathalie Deboel en Studio Daskal Laperre. Samen met Henri Van den Broeke vormt ze nu Atelier 10.8: een bureau voor interieurarchitectuur. In een landelijke woning in Ardooie ontwikkelden ze deze monumentale waterbak in rode travertijn: de aandachtstrekker in de hall.
Groene rotsen
In dit residentieel project in Oostkamp combineerde architect Bernard De Clerck een wasbak in gegoten beton met een spatwand in handgemaakte keramieken vlakken in groentinten. Die zijn artisanaal gemaakt en geplaatst door Nestor & Røtsen, het atelier van de broers Devi en Denneb Vervaeke in Sint-Martens-Latem. Hou hen in de gaten: ze maken ook prachtige tafels, keukens, kasten en verlichting.
Vide-poche
Een van de eerste interieurdetails die je ziet als je deze privéwoning in Brugge binnenstapt, is deze wastafel met wandlamp van designer Jules Wabbes. Al is deze wastafel veel meer dan dat: de jonge interieurarchitect Jonathan Beeckmans ontwierp ze als een meubel, waarop de bewoners ook een vaas kunnen zetten of hun sleutels kunnen leggen.
De zwevende tablet is bekleed met roodbruine tegels in drie verschillende formaten, ontwikkeld door Atelier Franssens in Beernem. Andere materialen in aardse tinten zijn een - euh - rode draad doorheen de hele woning.
The Great Gatsby
Beschermd was de jarendertigvilla niet die Julie Palma Engels kocht in Sint-Genesius-Rode. Maar de oprichtster van Studio P Architects behield wel de art-decosfeer in haar totaalrenovatie. Vandaar ‘The Great Gatsby’-badkamer in ‘estremoz rosa’-marmer uit Portugal. Het kraanwerk is van Vola, de zwevende spiegel is een eigen ontwerp van Studio P.
Blocked in
In de badkamer van het architectenkoppel Tom De Meester en Tine Vliegen lijkt het alsof je je midden in een blok marmer bevindt. Let op het motief van de aders: het marmer is in dubbel open boek geplaatst (zowel verticaal als horizontaal), zodat het patroon doorloopt over de wanden, het bad én het plafond. Het marmer is de ‘rosario del este’ bij Van Den Weghe, de wastafel is maatwerk in ‘glacier white’-corian, de kraan is van Vola.
Onzichtbaar
Het water komt uit het niets en verdwijnt in het niets: het vernieuwende wastafelconcept - bedacht door interieurarchitect Frederic Kielemoes voor Potier Stone - was de talk of the town op Interieur Kortrijk in 2018. De draaiknop van de kraan is bijna onzichtbaar verwerkt in de natuursteen.
En ook van een bassin is geen sprake: het water loopt gewoon langs een licht hellende plaat natuursteen weg in een onzichtbare goot. Kielemoes vat zijn wastafel op als een constructivistische assemblage van platen in expressieve natuursteen, hier ‘breccia rosato’ uit Verona. En het fijne is: zijn concept past hij nu voor het eerst toe in het interieur van een Gentse klant.
Iran op zijn bruutst
Voor een privéwoning in Grez-Doiceau, Waals-Brabant, werkte architect Nicolas Schuybroek in heel de badkamer met dezelfde Iraanse travertijn. Zowel de wastafel, het bad, de douche als de vloeren zijn erin uitgewerkt in één lineair geheel van volumes. De brute textuur en de grijzige tinten komen ook in de rest van de woning terug, bijvoorbeeld in de hall en de gevel. Het kraanwerk is van Vola.
Doopvont
De Italiaanse architect en ontwerper Angelo Mangiarotti (1921-2012) maakt nu al een serieuze comeback op de vintagemeubelmarkt, maar hij ontwierp voor Agape ook ‘lavabi’ waar we hebberig van worden. Zoals deze Bjhon, een vrijstaande wastafel met doopvontallures uit 2011.
Stukken zeep
Voor een Brugs koppel dat erg mid-century minded is, ontwierp de Knokse interieurarchitecte Bieke Casteleyn - oprichtster van BCINT - deze funky wastafel. Knap is de combinatie van carraramarmer met de halfronde grijsblauwe tegels, die Casteleyn ontdekte bij Kaufmann Keramik: een Duitse artisanale producent van haardtegels.
Topdesigner Sebastian Herkner inspireerde zich voor deze gebolde tegels op de vorm van een stuk zeep. Deze tegelkleur behoorde niet tot de Soap-collectie van Kaufmann Keramik, maar werd speciaal ontwikkeld voor dit project. Atelier Franssens deed de plaatsing.