Gedaan met minimalisme: de interieurtrends voor 2020

Minimalisme is voorbij en buiten is het nieuwe binnen, zo ontdekten we op de twee grote meubelbeurzen in Parijs en Keulen.

Interieurtrend 1: kleur, print en textuur

Wie de huidige interieurtrends omschrijft als sober, clean en wit is al té lang niet meer op een interieurbeurs geweest én heeft zijn Instagram serieus verwaarloosd. Op zowel Maison & Objet in Parijs als de meubelbeurs IMM Keulen domineren uitgesproken kleuren, opvallende prints en heel veel texturen. Oftewel: alles waar minimalisten hoofdpijn van krijgen.

Advertentie

De trendsetters:

Advertentie

1. Arte, met het 3D-behang Shoji Blossoms in vilt en het geborduurde Indigo Macaque-behang, in samenwerking met het Nederlandse succeslabel Moooi.

2. Het Italiaanse Moroso met de Pipe-loungestoel van Sebastian Herkner, een eenzit met Memphis-allures door de ronde vormen, het schapenvel op de rugleuning en de felle primaire kleuren van de bijbehorende bijzettafel.

3. Het Nederlandse Pode, de Colla-sofa’s in maximalistische stijl met een flamboyante knipoog naar de seventies.


Interieurtrend 2: buitenmeubilair

Na Flexform vorig jaar is het dit jaar aan Cassina om zich te ‘outen’ met buitenmeubilair. Het iconische Italiaanse label doet dat zowel met klassiekers als met nieuwe ontwerpen van grote hedendaagse namen.

Advertentie
Advertentie

Trendsetters: 

1. Cassina maakte enkele inconische designs van de Franse ontwerpster Charlotte Perriand outdoor-proof. Het gaat om de Doron-stoel, in 1947 ontworpen voor het skiresort Méribel les Allues, en de Table à Plateau Interchangeable, een koffietafel die ze voor haar atelier in Montparnasse ontwierp.

2. Patricia Urquiola met de Trampoline, een kleurrijk buitenbed met speelse vormen en een uitzonderlijk comfort. Urquiola’s daybed voor buiten heeft niet alleen de vorm van een trampoline, maar ook een elastische bodem en een elastisch dakje. Om heerlijk op te veren deze zomer.

3. Rodolfo Dordoni, een vaste waarde in de designwereld. Nu stelt hij een buitensofa voor, de Sail Out, en een eettafel met stapelbare eetstoelen en een bijpassende loungestoel onder de noemer Dine Out. 

4. Philippe Starck, die voor zijn outdoorcollectie voor Cassina volop de ecokaart trekt. ‘Natuurlijke materialen primeren, en bijna alles wordt door ambachtslui met de hand vervaardigd. We hebben op de complete osmose met de natuur gemikt.’

Interieurtrend 3: de design relaxsofa

We moeten daar eerlijk in zijn: relaxsofa’s zijn zelden esthetisch interessant. Maar we moeten daar ook eerlijk in zijn: niets zit beter dan een ligstoel die zich met één druk op de knop helemaal aanpast aan de ideale relaxpositie voor je lichaam. Daarom presenteren steeds meer ontwerpers een relaxsofa waarover je niet beschaamd moet zijn dat hij bij je thuis staat. 

Trendsetters: Studio Segers, de Belgische designstudio van vader Wim en zoon Bob Segers, presenteert tijdens de meubelbeurs van Keulen de Snooze. Daarin kan je zowel opzij als in de rug een relax-element integreren. Eén druk op de knop en de rugsteun verhoogt, het zitkussen draait en het rug- en zitkussen bewegen zich richting optimale relaxpositie.

De Snooze relaxzetel van Indera
De Snooze relaxzetel van Indera
©Indera


Interieurtrend 4: de luxueuze én duurzame picknicktafel

Tien jaar geleden al kwam Cassecroute op de proppen met een picknicktafel die net dat tikkeltje meer had dan een stel aan elkaar gevijsde planken. Hoe kan dat beter worden gevierd dan met een nieuwe, ditmaal extra duurzame picknicktafel?

Trendsetter: Ronald Mattelé, de man achter Cassecroute, presenteert op de beurs Maison & Objet in Parijs de Ligno Tablo, een handgemaakte tafel uit massief irokohout, een duurzame houtsoort uit West-Afrika met een mooie goudgele tot goudbruine kleur. ‘Ik ben een enorme liefhebber van hout’, aldus Mattelé. ‘Voor deze tafel heb ik me laten inspireren door de vormentaal van Bauhaus en de art nouveau.’

©Cassecroute


Interieurtrend 5: make your own sofa

De Assemble-sofa promoot precies wat de naam doet vermoeden: dat je je eigen sofa samenstelt, met behulp van een eenzit, een tweezit, hoekelementen, poefs en tafeltjes waarmee je zelf een compositie kan maken. 

Trendsetter: Linde Freya Tangelder, de oprichtster van de designstudio destroyers/builders en Designer van het Jaar op de Biënnale van Kortrijk in 2019. Zij stelt in de beurshallen van Paris Villepinte haar Assemble-sofa voor, bij valerie_objects. Voor de vorm van de Assemble-sofa liet ze zich inspireren door de rondingen van een verweerde kei, van geslepen glas of de overschotten van een afgewassen stukje zeep.

Assemble-sofa
Assemble-sofa
©SISKA VANDECASTEELE

Interieurtrend 6: Verlichting in de spotlights

De Designer van het Jaar op de meubelbeurs Maison & Objet in Parijs werd dit jaar geen meubelmaker, maar wel een ontwerper van verfijnde, uitgepuurde verlichtingsobjecten.

Trendsetter: de Cypriotische designer Michael Anastassiades, uitgegroeid tot een van de belangrijkste designers van het moment, bekend om zijn artistieke en poëtische stijl. Een stijl die werd opgepikt door toplabels als Flos, Cassina, Herman Miller, B&B Italia en Bang & Olufsen.

 Zijn verlichtingsobjecten zijn vaak voorzien van een fijn lijnenspel met cirkels en bolvormige lichtbronnen. Als ‘Designer van het Jaar 2020’ krijgt hij op de beurs een platform om voor het eerst alle 16 hangende, mobiele verlichtingselementen uit zijn persoonlijke collectie samen te brengen in een bijzondere ervaring.

Interieurtrend 7: Buiten wordt binnen

Jaarlijks nodigt de meubelbeurs van Keulen een ontwerper uit om Das Haus van de toekomst in te richten, een platform dat wordt gezien als dé springplank naar een internationale doorbraak. Ook Patricia Urquiola, Sebastian Herkner of Lucie Koldova waagden zich aan dit huzarenstukje. Dit jaar viel de beurt aan de heren van Mut Design, die er zowaar een buitenhuis van maakten.

Advertentie
Eduardo Villalón en Alberto Sánchez van Mut Design
Eduardo Villalón en Alberto Sánchez van Mut Design
©Mut Design

Trendsetter: Spanjaarden Eduardo Villalón en Alberto Sánchez van Mut Design. Das Haus van de toekomst is er volgens hen een waarin binnen en buiten meer dan ooit in elkaar overlopen. Ze doopten hun project ‘A la Fresca’, wat zoveel wil zeggen als ‘in de frisse lucht’.

Dat neem je maar beter heel letterlijk: centraal zit er één privéruimte in het huis, voor de rest zijn alle ruimtes via een halve cirkelbeweging verbonden met de buitenlucht. Zelfs de slaapkamer krijgt bij Mut Design terrasallures: het bed werd immers vervangen door een… eenvoudige hangmat.

Mut Design Das Haus
Mut Design Das Haus
©Mut Design
Advertentie