Op Design Miami/Paris verzamelen Perriand, Lalanne, Starck & co. dit jaar blazen in een achttiende-eeuws stadspaleis waar Karl Lagerfeld woonde.
Voor 16 van de 27 galeries is de eerste editie van Design Miami/Paris een thuismatch. De grote Parijse huizen als Patrick Seguin, Downtown François Laffanour en Kreo konden uiteraard niet ontbreken. Zij kleuren Design Miami en Design Miami/Basel ook al jaren Frans met hun stukken van Perriand, Prouvé, Jeanneret en consorten.
Ons prikkelt meer de nieuwe generatie Parijse designgaleries, zoals Desprez Breheret of Ketabi Bourdet, die de ‘Franse goede smaak’ wat oprekken. Met minimaal radicaal design van Philippe Starck of Rei Kawakubo gaan ze resoluut voor contrast in het zwaar versierde achttiende-eeuwse Hôtel de Maisons, waar de debuutbeurs van 18 tot en met 22 oktober plaatsvindt. ‘De locatie is zo uniek dat we geen ‘white cube’-stands willen bouwen, zoals in Miami of Basel. We gebruiken het spectaculaire gebouw als backdrop. De 27 dealers palmen de achttien kamers van het huis in. Sommige exposeren dus samen, iets wat we als beurs nooit eerder deden. Pierre Marie Giraud deelt een kamer met Eric Philippe, Thomas Fritsch vormt een tandem met Laffanour. Dat zal een spannende dynamiek opleveren’, zegt Grela Orihuela, senior vice-president van Design Miami.
Eigenlijk was de eerste editie van Design Miami/Paris al gepland voor oktober 2022, maar toen bleek de tent op de Place de la Concorde ‘niet beveiligbaar’. Vreemd, want er vinden wel vaker grote events plaats op dat beroemde plein. Het Hôtel de Maisons is gelukkig al even notoir, en niet alleen omdat couturier Karl Lagerfeld hier lange tijd een appartement had. Het pand uit 1706 behoorde tot begin jaren 2000 toe aan de Corsicaanse familie Pozzo di Borgo. De directeur van het champagnehuis Pommery, Philippe Pozzo di Borgo (1951-2023), woonde hier met zijn Algerijnse butler Abdel Sellou: hun verhaal vormde de inspiratiebron voor de immens succesvolle film ‘Intouchables’, met Omar Sy.
Sinds 2010 is Ali Bongo, de – inmiddels afgezette – president van Gabon, de omstreden eigenaar. In zijn statige stadspaleis palmen de 27 galeriehouders de salons in met eigenzinnige of net harmonieuze presentaties. We zijn even benieuwd als jij.
Sabato’s Design Miami/Paris-express in vijf haltes
1 | News van Newson
Marc Newson is een naam als een klok. De Australiër was al gastontwerper voor Ferrari, Louis Vuitton en Hermès. Maar hij brengt ook limited-editionmeubilair uit, in samenwerking met zijn Parijse galerie Kreo, die trouwens momenteel Newsons ‘catalogue raisonné’ aan het voorbereiden is.
Speciaal voor Design Miami/Paris lanceert Kreo een unieke versie van zijn ‘Quobus’: een modulair kastensysteem met blokken die je kunt combineren tot bibliotheek, console of whatever. De editie is van gekleurd geëmailleerd staal en werd geproduceerd in België.
2 | De poulain van Mitterrand
Voor Franse designers is de grootste eer om een meubel te mogen ontwerpen voor Le Mobilier National. Dat Franse instituut produceert en stockeert al vierhonderd jaar pièce unique-interieurobjecten, bedoeld voor koningen, keizers, ambassades en ministeries.
President François Mitterrand bestelde in 1983 bij designer Pierre Paulin enkele unieke stukken voor in het Elysée, onder meer een blauw-roze bureau en bureaustoel.
Die worden nu voor het eerst gelimiteerd geproduceerd door Paulin Paulin Paulin, het designlabel van Pierres zoon Benjamin Paulin.
3 | Rediscovery Channel
Voor zeldzaam historisch Italiaans design moet je sowieso bij Galleria Rossella Colombari uit Milaan zijn. Op Design Miami/Basel bundelde ze de voorbije jaren naoorlogse pareltjes van bekende en onbekende Italianen.
Op Design Miami/Paris trekt Colombari al helemaal de herontdekkingskaart. Je wist niet dat je van Fausto Bontempi hield, tot je zijn complete eetkamer en armstoelen ziet, ontworpen voor Casa Magini in Brescia. Ze houden het midden tussen de arts-and-crafts en Frank Lloyd Wright, maar dateren wel degelijk uit de jaren 60.
4 | Heavy metal
Een radicale ‘fumoir’ uit de jaren 80: zo pitcht de Parijse galeriehouder Ketabi Bourdet zijn stand op Design Miami/Paris. Verwacht geen Memphis-kakelbont design, wel minimalistische stukken uit het ‘techno age’. Metaal, grafisch en zwart zijn de codewoorden in een strakke architecturale presentatie rond Philippe Starck, Ronald Cecil Sportes, Jean-Michel Wilmotte, de herontdekte Paolo Pallucco en Rei Kawakubo, de creatief directeur van Comme des Garçons van wie de meubels ‘highly collectible’ zijn geworden. Het contrast met de rijkelijk versierde stijlsalons van Hôtel de Maisons kan niet groter. Maar zo hebben we het graag.
5 | Modern Braziliaans
De Benelux stuurt relatief weinig standhouders naar de eerste editie van Design Miami/Paris. Morentz, de invloedrijke designgigant uit het Nederlandse Waalwijk, besliste last minute om mee te doen, maar houdt zijn selectie nog geheim.
Brusselaar Pierre Marie Giraud zal Europese, Amerikaanse en Japanse keramiek combineren met het geraffineerde twintigste-eeuws design van de Parijse dealer Eric Philippe. Gokelaere & Robinson (Brussel – Parijs) focust op de gezochte stukken van Joaquim Tenreiro (1906-1992), een van de grondleggers van het Braziliaanse modernisme. De houtkunstenaar had een unieke stijl, gekenmerkt door lokale houtsoorten, traditionele meubelkunst en moderne architecturale invloeden. Gokelaere & Robinson toont topstukken uit zijn naoorlogse periode, toen hij nauw samenwerkte met architect Oscar Niemeyer.
Design Miami/Paris
| Datum | 18 tot en met 22 oktober
| Adres | Hôtel de Maisons, Rue de l’Université 51, 75007 Parijs
| Website | designmiami.com