De luchtreiniger | Waarom je (g)een toestel nodig hebt dat ademruimte geeft

Een gadget verlicht de zwaarte van het bestaan. Deze week: de lucht­reiniger. Of waarom je (g)een toestel nodig hebt dat ademruimte geeft.

Nut

Een luchtje scheppen? Daar gingen we vroeger even voor naar buiten. Tegenwoordig is de buitenlucht in steden bij momenten zo ongezond dat binnenblijven de betere optie is. Met een luchtzuiveraar in huis is dat zeker het geval. Zulke toestellen filteren niet alleen (fijn)stof, maar ook pollen, bacteriën en virussen uit de lucht.

Advertentie

Katten- en hondenbaasjes, spits de oren: er bestaan modellen die ronddwarrelende haren en minder aangename geuren van je favoriete haarbal filteren.

Advertentie
De flip phone | Waarom je (g)een smartphone nodig hebt die dichtklapt

Innovatie

Op zich zijn luchtfilters eenvoudige machines: een ventilator met een filter. Toch hebben luchtzuiveraars de voorbije jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Moderne modellen combineren vaak meerdere technologieën, zoals HEPA-filters voor fijnstof, actieve koolfilters voor geuren, en uv C-licht om bacteriën en virussen te doden.

Een toestel dat fijnstof uit de lucht haalt én er goed uitziet, krijgt extra punten. De hoog aangeschreven Coway Airmega ziet eruit als een moderne luidspreker. Stofzuigerbouwer Dyson kiest dan weer voor een design dat eerder in het decor van ‘Star Trek’ past.

Keuzestress

De grootte van de ruimte waar het toestel komt, speelt een cruciale rol bij de keuze voor de juiste luchtreiniger. Let vooral op CADR, of Clean Air Delivery Rate. Die geeft aan hoe snel een luchtzuiveraar bepaalde verontreinigingen uit de lucht filtert. Hoe hoger de CADR, des te effectiever reinigt de luchtzuiveraar een bepaalde ruimte.

Ook het type filter is belangrijk. HEPA is essentieel voor allergiepatiënten, terwijl koolstoffilters – hallo katten- en hondenbaasjes – handig zijn voor het neutraliseren van geuren. Let erop dat het apparaat stil genoeg is voor in de slaapkamer, en kies voor een model waarbij het display gedimd of uitgeschakeld kan worden. Niemand wil wakker liggen van een fel oplichtend scherm, hoe gezond de lucht ook is.

Advertentie
Advertentie
Hoe gaat het nu écht met je? De ‘Oura Ring’ vertelt het je

Prijs

Luchtzuiveraars zijn beschikbaar in verschillende prijsklassen, van de Philips AC1715/10 voor 215 euro tot de premium Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde voor 999 euro. Houd er rekening mee dat er jaarlijks onderhoudskosten zijn: zo moeten de filters worden vervangen, wat makkelijk 100 euro kan kosten.

Advertentie
Gesponsorde service

Lees Meer