Belgiës bekendste cocktailfamilie zendt haar dochter uit. Hannah Van Ongevalle opent in Knokke een eigen zaak in haar gloednieuwe huis, ingericht met ballen.‘Hoe meer mensen me gek verklaarden met mijn felle kleuren en excentrieke meubels, hoe meer ik gesterkt werd in de overtuiging: dit wordt de max.’
'Om je een idee te geven: mijn eerste appartementje in Parijs, toen ik daar voor Sandro werkte, was 23 vierkante meter groot, nu heb ik hier in Knokke een keukenblad van 18 vierkante meter', lacht Hannah Van Ongevalle wanneer ze me rondleidt langs dressing nummer één, dressing nummer twee, de bijkeuken, de logeerkamer, de extra logeerkamer en een aantal zithoeken om ten slotte halt te houden bij het paradepaardje van haar nieuwe project The Motel: de keuken. Met gigantisch keukenblad dus.
'Voor de mensen van keukenfabrikant Hilux-Hillewaert was het het grootste roestvrijstalen keukenblad dat ze ooit hebben gemaakt', zegt Van Ongevalle. 'Voor die keuken hier in huis werd geïnstalleerd, stond ze eerst uitgestald op een horecabeurs. Toen we ze daar voor het eerst zagen, stond driesterrenchef Peter Goossens net over het blad te strelen. "Amai, ik moet ook eens beginnen met cocktails maken", grapte hij. Ik heb hem toen mijn concept uitgelegd en hij was heel enthousiast. "Zo'n plekken heeft België absoluut nodig", zei hij. Ik denk dat ik daar toch een paar dagen van op wolkjes heb gelopen.'
Liters voor Tomorrowland
Dat concept is een mix : The Motel is een locatie voor culinaire shoots met een ruimte voor studiofotografie én met een volledig ingerichte bar en toebehoren. Het is ook een evenementenruimte voor dertig personen én het is een plek voor workshops en opleidingen. 'De combinatie van bar en keuken is interessant omdat je dan zowel bartenders kan opleiden als chefs workshops kan laten geven over foodpairing. Zo leid ik hier samen met Bacardi Martini chefs op.'
'Het mag vreemd klinken, maar in deze contreien was daar nog geen plaats voor. Terwijl wij culinair gezien echt een walhalla zijn. Het aantal toprestaurants op deze kleine oppervlakte in West-Vlaanderen en Zuid-Nederland is echt 'mindblowing' voor buitenlandse bezoekers.'
Ten slotte wordt die schaatsbaan van een keukenblad ook nog gebruikt voor de honderden siroopjes die ze bereidt. Siropen voor de familiezaken van de clan-Van Ongevalle: The Pharmacy in Knokke, waar het zes jaar geleden allemaal begon.
'De investering in mijn nieuwe project is veel groter dan vooropgesteld. Maar dat motiveert me om nog harder te werken.'
Vader Jan Van Ongevalle leerde er zijn volk, en dan vooral zijn zoon en twee dochters, de kunst van het cocktailshaken. Sinds kort heeft ook Antwerpen zijn eigen The Pharmacy.
Net als de Knokse versie een speakeasy (dus de exacte locatie kunnen we u niet meegeven). Maar laten we zeggen dat u in het Wilrijkse Park Den Brandt een Italiaans restaurant vindt met een bijzonder interessante bovenverdieping. Waar siroopjes worden omgezet in traditionele en experimentele cocktails. 'In mijn nieuwe keuken kan ik tot 300 liter van die siropen fabriceren', vertelt Van Ongevalle. 'Zo maken we bijvoorbeeld 350 liter voor Tomorrowland.'
Geobsedeerd
Wat het interieur betreft heeft de oudste Van Ongevalle-dochter haar eigen Tomorrowland gecreëerd. Zowel haar privéwoning als haar zaak, die organisch in elkaar doorlopen, barsten van de excentrieke kleuren, vormen, prints en materialen.
Wat dacht u bijvoorbeeld van een volledige wand in mos? Alsof je door een kleurrijk Pinterest-bord wandelt. Eentje barstensvol designklassiekers. De Quaderna-tafel van Zanotta, de in het oog springende tapijten van Seletti, de Cipria-sofa van Edra en nog eentje van Minotti, een familiestuk van Van Ongevalles meter.
'Vroeger had ik totaal geen interesse in interieur. Ik begreep niet waarom mijn ouders daar zoveel aandacht aan konden besteden', aldus Van Ongevalle. Die ouders hadden jarenlang de modeboetiek Dodds in Knokke. Een zaak die ervoor bekend stond al eens te durven experimenteren met de inkleding van de vitrines. 'De jongste jaren ben ik totaal geobsedeerd geraakt door design en interieur. De voorbije 18 maanden ben ik elk uur van de dag met de inrichting van dit pand bezig geweest. Ik koop magazines, ga naar beurzen en slijt uren op Instagram en Pinterest.'
'Ik heb ook het geluk gehad de juiste partners in crime te vinden. Twee jaar geleden stond er bij RR Interieur een roze Cipria-sofa van Edra in de etalage. Hoewel je zulke kleuren niet meteen met de Knokse interieurs zou associëren, merkte ik wel hoe iedereen tijdens de Nacht van het Zoute op de foto wilde met die sofa. Ik was er meteen weg van.
Ik heb hem mezelf cadeau gedaan voor mijn dertigste verjaardag. En vandaag staat hij perfect in mijn dressing. Ik heb Rik Ruebens van RR Interieur toen ook over mijn plannen verteld. En hoewel zijn klanten doorgaans eerder kiezen voor beige, grijze en bruine meubels, was hij meteen mee met mijn verhaal. Nu nog stuurt hij me berichtjes met meubels die hier goed zouden passen. Ik heb de indruk dat hij er wel van geniet om die zottere stuks bij mij te leveren.'
Over zotte stuks gesproken: Marnick Smessaert, een vriend van de familie en de eigenaar van het verlichtingslabel Dark, heeft ook zijn zegje gehad over de inrichting. 'Hij heeft uiteraard voor alle lampen gezorgd, maar hij heeft ook een ontzettend goed oog voor detail. Hij kan met één blik op een ruimte meteen de pijnpunten blootleggen. Hij heeft ervoor gezorgd dat de oude Minotti-sofa die ik van mijn meter kreeg in ere werd hersteld. De slijtage aan de leuningen hebben we met enkele plaids bedekt.'
Caca d'oiseau
Het kleurenpalet varieert van flessengroen over munt tot 'caca d'oiseau', helemaal anders dan de inrichting van dit boekhoudkantoor voordien. Een pand waar de leading lady van de Belgische cocktailscene meteen verliefd op werd.
'We hebben heel veel panden gezien. Omdat mijn vriend Guillaume in een rolstoel zit, waren we sowieso beperkt in onze keuze: alles moest gelijkvloers liggen. Op een bepaald moment zijn we een huis misgelopen waarop ik echt mijn zinnen had gezet.
Om dat te verteren zijn Guillaume en ik eens goed gaan eten en drinken in het restaurant van een vriend. Daar stootten we bij toeval op iemand die kantoorgebouwen verkocht. Hij vertelde ons over het boekhoudkantoor Flamand dat te koop stond op het industrieterrein.
Ik ben de volgende dag meteen met mijn vader gaan kijken. Na enkele minuten kreeg ik al de tranen in de ogen. Ik zag meteen de mogelijkheden van deze ruimte. Mijn vader heeft me nog even kunnen intomen. Hij zei: "Komaan Hannah, dit is niet de beste strategie om een pand te kopen." Maar 's avonds hebben we een bod gedaan, en in september 2017 hebben we de sleutels gekregen.'
Tipsy Cake
'Ik wou sowieso de rest van mijn leven in Knokke blijven wonen, en dan weet je dat er een behoorlijke investering staat te wachten. Met dit project is de investering uiteindelijk nog veel groter dan ik had vooropgesteld. Maar dat motiveert me ook om nog harder te werken.'
Met haar eenmanszaak Tipsy Cake, genoemd naar het laatste wat ze at voor ze ten huwelijk werd gevraagd, biedt Van Ongevalle consulting en drankencatering aan voor events. Zus Noa is barmanager van The Pharmacy en broer Ran werkt nog enkele weken in The Artesian, jarenlang de beste cocktailbar van Londen. 'We beginnen allemaal stilaan ons eigen ding te vinden', aldus Van Ongevalle.
Minimalisme troef
'Ons land is aan een behoorlijke inhaalbeweging bezig wat cocktails betreft', weet Van Ongevalle. 'Elke brasserie heeft vandaag een mojito op de kaart staan, en in de cocktailbars wordt meer en meer geëxperimenteerd.'
Toch zijn we nog niet mee met de nieuwste trends. 'Die zijn vooral minimalistisch. Een cocktail die eruitziet als een glas spuitwater met een citroentje in, maar waar wel 34 verschillende ingrediënten in zitten. Dat is wel een moeilijke stijl om in België verkocht te krijgen. Andere belangrijke tendensen zijn de alcoholvrije cocktails en exemplaren met tequila of mescal.'
Over tequila gesproken: hoe is het nog met de Carmela Y Sal-bar die vader Van Ongevalle anderhalf jaar geleden opende in Mexico City? 'Die heeft hij na een jaar weer verkocht. Het was heel moeilijk om vanaf afstand de kwaliteit te blijven garanderen.'
Al zal dat niet zo dramatisch geweest zijn. Twee dagen nadat vader Van Ongevalle Carmela Y Sal van de hand deed, werd de bar verkozen tot beste van Mexico. No regrets, verzekert Hannah me. De familie Van Ongevalle zit nog barstensvol ambitie om de cocktailcultuur definitief op de kaart te zetten. 'Dit huis geeft me veel inspiratie voor nieuwe cocktails. Ik vroeg me bij elke ruimte af: "Wat zou iemand in die sofa, of aan dat bureau drinken?" Alvast niks minimalistisch, dat is zeker.