Celestino liet gravelkleurig kamerbreed tapijt leggen in de tennisclub. De uitsneden beklemtonen de originele mozaïeken.
Celestino liet gravelkleurig kamerbreed tapijt leggen in de tennisclub. De uitsneden beklemtonen de originele mozaïeken.
© DePasquale+Maffini

3 bijzondere expo’s om te bezoeken in Milaan

Tijdens de Milan Design Week ontdek je niet alleen de allernieuwste meubels, maar ook de stad zelf, dankzij expo’s op bijzondere locaties. Drie ontdekkingen.

Salone del Mobile 2023

Sabato presenteert: onze highlights van het Salone del Mobile in Milaan 2023, de eerste normale editie sinds 2019. Het mekka van de designwereld is nog altijd dé plek om opvallende trends te spotten.

1 | San Vittore e 40 Martiri

Advertentie

Een betere plek voor de expo ‘Desacralized’ had de designgalerie Philia zich niet kunnen wensen. San Vittore e 40 Martiri is een ontwijde elfde-eeuwse kerk die een tijdje dienstdeed als basketbalplein. Als je goed kijkt, zie je nog de gele strepen op de grond. De expo toonde twintig internationale designers, onder wie ook de Belgen Arno Declercq, Pierre De Valck en de Brussels-Oekraïense Faina.

Advertentie

Op vijftien minuten wandelen ligt Ex Macello, een vroegere slachthuissite van vijftien hectare, waar de Alcova-expo plaatsvond. Binnenkort verrijst er een nieuwe woonwijk, maar nu is het nog een prachtige urbex-plek.

| Viale Lucania 18 / Viale Molise 62

5 jonge designmerken en aanstormende ontwerpers to watch

2 | Istituto Marchiondi Spagliardi

Vittoriano Viganò (1919-1996) wordt de vader van het Italiaans brutalisme genoemd. Daar hoort een stevige portie zichtbeton bij. Maar de gebouwen van Viganò kenmerken zich ook door de gedurfde geometrische vlakken en de grote open ruimtes.

Advertentie
Advertentie

Een schoolvoorbeeld van zijn signatuur is het Istituto Marchiondi Spagliardi, een school uit 1954 die al sinds de jaren 70 leegstaat. Tijdens het Salone vond hier een expo plaats met architectuurmaquettes van Politecnico-studenten. Die school heeft concrete plannen om het gebouw te restaureren tot studentenverblijf. We weten waar we op kot zouden willen zitten.

| Via Noale 1

3 | Club Milano Bonacossa

De Italiaanse ontwerpster Cristina Celestino presenteert haar collecties altijd op bijzondere verborgen plekken in haar thuisstad. Eerder ontdekten we in haar kielzog al een oud tramstel uit 1928, een oude patisserie in Corso Genova en de historische bloemenwinkel Radaelli op de Via Manzoni.

Nu vonden we haar bij de historische Tennis Club Milano Bonacossa, gebouwd eind jaren 20 voor de Italiaanse graaf Alberto Bonacossa. Architect van dienst was Giovanni Muzio, die ook het Triennale-gebouw ontwierp in Parco Sempione, waar tegenwoordig onder meer het designmuseum huist.

| Via Giuseppe Arimondi 15

Advertentie