Een tripje naar Rijsel? Sabato ging op vooronderzoek naar de leukste plekken voor een gezonde lunch, verfijnd diner of smaakvol souvenir.
Lunch
Aoyama
In de toeristische Rue de Gand, propvol matige ‘estaminets’, vormt Aoyama een welgekomen uitzondering. Het eethuis en theesalon schrijft zich in in de traditie van Tokio, met bento’s, ramen en huisgemaakte matchacake.
De Japanse sereniteit zit ook in het interieur, met neutrale tinten en veel hout.
70 Rue de Gand, Rijsel
La clairière – vegan
Voor vegetariërs is goed eten in Frankrijk doorgaans geen gemakkelijke klus. In Rijsel liggen de kaarten anders, met het knusse La clairière op kop.
Gezond, biologisch, lokaal, zonder palmolie, volledig plantaardig én lekker: zelfs de strengste veganist kan er niets op aanmerken. Op zondag wordt ook een copieuze brunch geserveerd.
75 Boulevard de la Liberté, Rijsel
Boyster – oesterbar
Verscholen in een middeleeuws steegje ligt Boyster, ‘de beste oesterbar van Frankrijk’. Zonder pretentie serveert de joviale eigenaar zijn selectie premium oesters, van Bretagne tot de mediterrane kust. Inclusief uitzicht op de romantische stadstuin en een goed glas wijn.
61/63 Rue Léonard Danel, Rijsel
Diner
Bloempot
Chef Florent Ladeyn raakte bekend dankzij de Franse ‘Master Chef’, maar noem hem vooral geen tv-kok. In Rijsel opende hij een ‘cantine flamande’ genaamd Bloempot, waar hij lokale basisproducten verwerkt tot een verrassend menu - niet toevallig zijn de Flemish Foodies een inspiratiebron.
De setting in een oude schrijnwerkerij blinkt uit met tafels uit gerecycleerde treinstellen en veel groen. Lang op voorhand reserveren is de boodschap.
22 Rue des Bouchers, Rijsel
La Bellezza
In Parijs is de Big Mamma-groep al een begrip, getuige de wachtrijen toen het team eind 2018 ook in Rijsel een ‘osteria tradizionale’ opende.
Het herenhuis werd gedompeld in art-decosferen, met een glamoureuze bar als altaarstuk. In de keuken bereidt een 100 procent Italiaans team 100 procent Italiaanse gerechten, van pasta al nero di seppia tot Napolitaanse truffelpizza.
126 Rue Esquermoise, Rijsel
Coke
De Franse keuken in Brasserie Coke Lille is niet meer wat ze geweest is, zo klinkt de algemene teneur. Bij Coke bewijzen ze het tegendeel, met knapperige ‘Coquilles Saint-Jacques’ en boterzachte escargots.
Gelegen in de vroegere hoofdzetel van de mijncompagnie van Lens, inmiddels geklasseerd tot erfgoed.
30 Rue Thiers, Rijsel
Babe
Babe Lille: ‘Bonnes viandes, bonne bière’ – dat is de samenvatting van deze vleestempel. Van Japanse wagyu-steak tot een doorrookte Marokkaanse lamsbout: elk stuk vlees komt met een verhaal, uitgebreid beschreven op de menukaart.
Op te peuzelen onder de torenhoge betonnen plafonds van (alweer) een industrieel pand.
48 Rue de l’Hôpital Militaire, Rijsel
Bierbuik
Florent Ladeyn, chef van Bloempot, opende in Rijsel ook zijn versie van een bruin café 'Bierbuik', met huisgebrouwen biertjes en copieuze maaltijden voor nachtelijke honger. Toch uitgebreid dineren?
Schuifel een verdieping hoger naar de neobistro Bloemeke, bekend voor de sappige gerechten om te delen (eventueel zelfs met de buren, want gemeenschappelijke tafels halen hier de bovenhand).
19 Rue Royale, Rijsel
Tussendoortje
L’Ogre de Carrouselberg
Wie Rijsel bezoekt, ontsnapt niet aan de gekte rond Maison Méert, een ambachtelijk patisseriehuis met wachtrijen tot op straat.
Beter trek je naar nieuwkomer L’Ogre de Carrouselberg: minder traditioneel, maar zeker zo esthetisch. De gebakjes zijn op zich al een staaltje knap design.
17 Rue des Vieux Murs, Rijsel
Epicerie Madame
Liefhebbers van kwaliteitsproducten, verzamelt u: Epicerie Madame werd in 2018 verkozen tot beste ‘épicerie fine’ van Frankrijk.
Uitbaatster Juliette Graux vertelt vol passie over haar artisanale producten, van truffelspreads tot kaviaar. Alleen al de proevertjes maken het een bezoekje waard.
33 Rue Lepelletier, Rijsel
Wally’s
In een groot industrieel pand ligt het levendige Wally’s, waar koffie bijna benaderd wordt als wetenschap. Verwacht speciale creaties zoals de chocahuète (met cashewnoot) of een golden latte (met kurkuma en kardemom), maar ook gewoon de perfecte espresso.
133 Rue du Molinel, Rijsel