Recept | Toast met gerookte fior di latte en tapenade van zwarte olijf

Chef en kunsthistoricus Matthieu Beudaert van restaurant Table d’Amis kookt de kunstactualiteit na. Deze week: ‘Palianytsia’ van Zhanna Kadyrova in Museum Voorlinden.

‘In Museum Voorlinden in Wassenaar opent volgende week de solo van onze Belgische trots Rinus Van de Velde. Als je gaat, trek dan zeker ook tijd uit voor ‘Tot hier en verder’. De collectietentoonstelling geeft hoop en perspectief in deze uitdagende tijden. Zhanna Kadyrova toont haar installatie ‘Palianytsia’ met gesneden broden van steen: een werk dat ook al op de Biënnale van Venetië te zien was.’

‘Toen de Russen binnenvielen, vluchtte de Oekraïense kunstenares uit Kiev naar een geïsoleerd dorpje. Daar vond ze afgesleten rivierkeien, die ze versneed in plakjes. Ze verkoopt haar brood ‘om den brode’, want met de opbrengst koopt ze levensmiddelen voor vrienden uit Kiev die het hard nodig hebben.’

Advertentie
Advertentie

‘‘Palianytsia’ is een type brood uit Oekraïne. Omdat Russen dat woord niet goed kunnen uitspreken, vallen ze door de mand als ze zich proberen voor te doen als Oekraïners. Het werk is – letterlijk en figuurlijk – heel gelaagd, want Oekraïne is door de oorlog niet meer ‘de graanschuur van Europa’. En dat heeft gevolgen voor de broodprijs bij ons.’

‘Ik maakte een ‘brood’ van plakjes fior di latte, die ik rookte als symbool voor de oorlog in Oekraïne. Die sneetjes wissel ik af met toast en zwarte olijventapenade.’

©Voorlinden Museum

Recept

Toast met gerookte fior di latte en tapenade van zwarte olijf volgens Zhanna Kadyrova

Voorbereiding

  • Steek toasts rond uit en bak ze rondomrond in olijfolie en boter.
  • Rook gedurende 2 minuten 1 fior di latte (een soort mozzarella, maar vaster en niet noodzakelijk met buffelmelk) in een rookdoos met hooi.
  • Laat afkoelen. Snijd in plakjes.
Advertentie
Advertentie

Voor de tapenade van zwarte olijven:

Ingrediënten

  • 200 gr. taggiasche olijven
  • 1 citroen
  • 3 ansjovisfilets op olijfolie
  • 2 el gezouten kappertjes
  • 1 teentje gekonfijte look
  • 2 el olijfolie

Voorbereiding

  • Mix alle ingrediënten (behalve de citroen) tot een tapenade. Verfris de tapenade met citroensap en zeste.
  • Bestrijk de toast met de tapenade. Beleg met een plakje gerookte fior di latte, bestrijk opnieuw met een dun laagje tapenade en werk af met een toast. Snijd doormidden en serveer zoals het werk van Zhanna Kadyrova.
©Voorlinden Museum | Piet De Kersgieter

‘Tot hier en verder’, tot en met 24 september bij Museum Voorlinden in Wassenaar.

Advertentie