Recept | Steppegras volgens Pol Bury
Chef en kunsthistoricus Matthieu Beudaert van restaurant Table d’Amis kookt de kunstactualiteit na. Deze week: ‘Disque et bâtons’ van Pol Bury.
Chef en kunsthistoricus Matthieu Beudaert van restaurant Table d’Amis kookt de kunstactualiteit na. Deze week: ‘Disque et bâtons’ van Pol Bury.
In ‘Chef-d’Œuvre’ ontmoeten kunst en koken elkaar in de recepten van chef en kunsthistoricus Matthieu Beudaert van restaurant Table d’Amis.
‘Zou Pol Bury (1922-2005) in zijn leven ooit ‘steppegras’ hebben gegeten? Toen ik dit werk ‘Disque et bâtons’ zag hangen op ‘Va-et-vient’, de expo over de grafiek van Pol Bury in La Louvière, begon ik het me af te vragen. Steppegras is de naam van een gepatenteerd brasseriegerecht, populair in de Kempen en Limburg. De officiële versie bestaat uit een biefstuk, bedolven onder een berg heel dunne frietjes, afgewerkt met een citroen met kaviaar. Bury zou het sculpturaal zeker een interessant gerecht gevonden hebben. Hij is internationaal bekend als beeldhouwer, maar hij gebruikte grafiek om vormelijk en compositorisch mee te experimenteren. En dat voel je duidelijk in deze spannende compositie ‘Disque et bâtons’, die bijna een fotogram van Man Ray lijkt. In mijn hoofd werd de ‘disque’ een citroen met kaviaar, de ‘bâtons’ werden frietjes.’
Steppegras volgens Pol Bury
Ingrediënten
Bereidingswijze
‘Va-et-Vient’, de overzichtsexpo over de grafiek van Pol Bury, loopt tot en met 12 maart 2023 in het Centre de la Gravure et de l’Image imprimée, Rue des Amours 10 in La Louvière.