Recept | Roze ijs met kardemom, framboos en rode biet à la Cyril Lancelin

Chef en kunsthistoricus Matthieu Beudaert van restaurant Table d’Amis kookt de kunstactualiteit na. Deze week: de opblaasbare ‘Pyramid XL Sphere’ van Cyril Lancelin in Genk.

‘Any Way The Wind Blows’ – een nieuw festival over kunst, lucht en wind – was een van dé hits van deze kunstzomer. In en rond C-Mine in Genk staan nog tot en met 15 september opblaasbare kunstwerken die het niveau ‘springkasteel’ overstijgen. Ik ontdekte er onder meer deze opblaasbare piramide van de Franse kunstenaar Cyril Lancelin. Toen de piramide in 2022 op Paris Fashion Week stond, was ze me ook al opgevallen. Lancelin is geen nobody: hij mocht ook al voor Porsche, Lancôme, Google en SnapChat ‘artificiële landschappen’ bedenken.’

‘In dit werk zag ik meteen een piramide van bolletjes ijscrème. Geen klassiek frambozenijs, wel ijs geïnfuseerd met kardemom, rode biet en framboos. Te serveren als een stapel profiteroles, naar analogie van het luchtkasteel van Lancelin.’

Advertentie
Advertentie

Any Way The Wind Blows
| Nog tot en met 15 september in C-Mine in Genk

De opblaasbare ‘Pyramid XL Sphere’ van Cyril Lancelin in Genk.
De opblaasbare ‘Pyramid XL Sphere’ van Cyril Lancelin in Genk.
©Cyril Lancelin

Recept | Roze ijs met kardemom, framboos en rode biet à la Cyril Lancelin

Ingrediënten

  • 2 groene kardemompeulen
  • 250 gr. room
  • 100 gr. melk
  • 80 gr. coulis van frambozen
  • 20 gr. coulis van rode biet
  • 100 gr. eierdooiers
  • 100 gr. suiker

Bereiding

  1. Voeg de kardemompeulen toe aan de melk en de room. Breng de melk en de room tot aan het kookpunt, haal van het vuur en laat onder folie 20 minuten infuseren.
  2. Klop ondertussen een ruban van de eierdooiers en de suiker: meng beide ingrediënten in een keukenrobot en klop tot de massa wit uitslaat.
  3. Meng de ruban en de infusie en breng tot 82 °C. De eierdooiers zullen de massa binden, maar niet stollen. Voeg de coulis van frambozen en het sap van rode biet toe.
  4. Laat het mengsel bij voorkeur nog een nacht in de koeling staan, zodat de smaken kunnen rijpen.
  5. Zeef en draai vervolgens in een ijsmachine tot ijs.
  6. Spuit het ijs met behulp van een spuitzak in een mal met bolvormpjes.
  7. Vries in.
  8. Haal de roze ijsbolletjes uit de mal en serveer zoals op de foto.
Roze ijs met kardemom, framboos en rode biet à la Cyril Lancelin.
Roze ijs met kardemom, framboos en rode biet à la Cyril Lancelin.
©Piet De Kersgieter
Advertentie