Chef en kunsthistoricus Matthieu Beudaert van restaurant Table d’Amis kookt ‘Imponderabilia’ na, de performance van Marina Abramović en Ulay.
Chef en kunsthistoricus Matthieu Beudaert van restaurant Table d’Amis kookt ‘Imponderabilia’ na, de performance van Marina Abramović en Ulay.
© Piet De Kersgieter

Recept | ‘Imponderabilia’ van Marina Abramović en Ulay

Chef en kunsthistoricus Matthieu Beudaert van restaurant Table d’Amis kookt de kunstactualiteit na. Deze week: ‘Imponderabilia’, de performance van Marina Abramović en Ulay.

‘In het Stedelijk Museum van Amsterdam opende zopas de retrospectieve expo over het werk van de Servische bodyartkunstenares Marina Abramović’, zegt chef Matthieu Beudaert. ‘Het werk ‘Imponderabilia’ is een remake van de performance tussen Marina en haar toenmalige man Ulay uit 1977. Bijna vijftig jaar later blijft dat kunstwerk nog even ongemakkelijk: toeschouwers worden er gesandwicht tussen twee naakte performers als ze van de ene ruimte naar de andere gaan.’

Ulay / Marina Abramović, ‘Imponderabilia’, 1977. Galleria Comunale d’Arte Moderna, Bologna. Met dank aan de Marina Archives.
Ulay / Marina Abramović, ‘Imponderabilia’, 1977. Galleria Comunale d’Arte Moderna, Bologna. Met dank aan de Marina Archives.
© Courtesy of Marina Abramović
Advertentie
Advertentie

‘Abramović tast in haar oeuvre de grenzen af van onze opvattingen over fatsoen, pijn en intimiteit: een actueel maar tegelijkertijd tijdloos maatschappelijk thema. Deze oncomfortabele situatie vertaalde ik naar een ‘sandwich Abramović’, waarin verschillende plakjes vlees in een intieme, bijna ongewenste manier op elkaar worden gedrukt. Om uiteindelijk toch te versmelten tot een harmonieuze hap.’

Marina Abramović
| Wanneer | Tot en met 14 juli
| Waar | In het Stedelijk Museum in Amsterdam

Recept | ‘Sandwich Abramović’

Ingrediënten

  • 1 ‘pan de cristal’ (luchtig Spaans brood)
  • Olijfolie

Bereiding

Advertentie
  1. Snij het ‘pan de cristal’ in fijne plakjes.
  2. Strijk die in met wat olijfolie.
  3. Toast de plakjes krokant in een voorverwarmde oven van 180 °C.
  4. Laat ze afkoelen.

Ingrediënten

  • 2 plakjes mortadella
  • 2 plakjes rosbief
  • 2 plakjes gekookt kalfsvlees (of, als alternatief: gekookte ham)

Voor de caesardressing:

  • 50 gr. mayonaise
  • 1 gezouten ansjovis
  • ½ teentje knoflook
  • 10 gr. geraspte parmezaan
  • Het sap van ½ citroen

Bereiding

Meng alle ingrediënten.

Voor de opbouw van de sandwich:

Beleg het getoaste ‘pan de cristal’ met afwisselend laagjes vlees en strijk om de twee à drie lagen in met de caesardressing. Bouw zoveel mogelijk lagen in. Eindig de sandwich met een toast.

Advertentie